Digitália

2023.10.31. 10:32

Tényleg itt a fizetős Facebook és Instagram, megmondjuk, mennyibe kerül

Az előfizetéses rendszert a tulajdonos Meta közlése szerint novembertől bevezetik az EU-ban és Svájcban élők számára – így Magyarországon is. Nem lesz olcsó.

MW

Mark Zuckerberg

Forrás: AFP

Fotó: Josh Edelson

A Meta tulajdonában lévő platformokat használók havi 9,99 eurót (azaz, az aktuális árfolyamtól függően havonta mintegy 3896 Ft-ot) fizethetnek a hirdetésmentes Facebookért, Instagramért.

A lépés előzménye, hogy még januárban a Metát 390 millió eurós bírsággal sújtották, mert megsértette a hirdetésekre vonatkozó uniós adatszolgáltatási szabályokat: magyarul, leegyszerűsítve

az előfizetőik adatait értékesítette a hirdetőknek, ebből üzemeltette szolgáltatásait.

Az európai szabályozás szerint viszont a Meta nem kényszerítheti ki a hozzájárulásunkat az adatfelhasználásra. Az új lehetőség – mert a cég lehetőségként tálalja a változtatást – eleinte csak a 18 év felettiek számára lesz elérhető: még vizsgálják, hogyan tudnak hirdetéseket megjeleníteni az EU-ban élő fiatalok számára az EU-s szabályok megszegése nélkül.

A Meta azt állítja, hogy az új előfizetéses rendszer az uniós aggodalmak kezeléséről szól, nem ők akarnak több pénzt szerezni.

„Hiszünk a hirdetésekkel támogatott internetben, amely személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat biztosít az embereknek, gazdasági helyzetüktől függetlenül” – írta a cég egy blogbejegyzésében.

Fontos kiemelni, hogy továbbra is lesz ingyenes Facebook és Instagram, csak a nemfizetők a hirdetésözön, és személyes adataik felhasználásának elviselésével „fizetnek” érte.

„Hogy az emberek hirdetések nélküli előfizetést vásárolhatnak, kielégítheti az európai szabályozók követelményeit, miközben választási lehetőséget ad a fizetős felhasználóknak, és lehetővé teszi a Metának, hogy továbbra is minden embert kiszolgáljon az EU-ban és Svájcban” – közölte a Meta.

Tehát a felhasználók választhatnak, hogy továbbra is ingyenesen használják a platformokat – és gyűjtik a személyes adataikat –, vagy fizetnek, és akkor teljesen leiratkoznak a célzott hirdetésekről.

De előfordulhat, hogy még többet fizetnek, mint a kezdeti havi díj, mert a jelen állás szerint

további havi 3 euróba fog kerülni iOS vagy Android mobilokon, tehát okostelefonon összesen 12,99 euróba kerül majd hirdetésmentesen látni a közösségi oldalakat.

Eközben 2024 márciusától a felhasználóknak eleve többet kell majd fizetniük minden egyes további fiókért, amely ezeken a platformokon van – például, hogy üzleti és személyes számlájuk is legyen.

A bejelentés azután történt, hogy Elon Musk, az X, korábban Twitter tulajdonosa havi 16 dolláros áron bevezetett egy reklámmentes Premium+ szolgáltatást. (Létezik egy sokkal olcsóbb előfizetési szint is az X-en, amely továbbra is tartalmaz hirdetéseket.)

A TikTok szintén tesztel egy hirdetésmentességet kínáló havi előfizetési rendszert – ez állítólag 4,99 dollár lesz –, de egyelőre nem tudni, hogy ezt globálisan mikor vezetik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!