Figyeljünk oda!

2021.11.26. 18:00

Így lehet igazán fekete a Black Friday

208%-kal nőttek az online fizetési csalások a Black Friday időszakában.

A nagy akciók időszaka mindig felkelti a vásárlók és a kereskedők figyelmét, ugyanakkor ez a kiberbűnözők kedvenc szezonja is, akik nem restek hasznot húzni az online vásárlókból

olyan hamis weboldalak létrehozásával, amelyek a legnagyobb kiskereskedelmi platformokat és e-fizetési rendszereket utánozzák.

Már a Black Friday közeledtével növekedés észlelhető az e-fizetési oldalakat utánzó adathalász támadások számában. Az e-fizetési rendszereknek álcázott pénzügyi adathalász támadások száma összességében több mint a duplájára nőtt, ami 208%-os növekedést jelent. Többek között ezekkel a megállapításokkal szolgál a Kaspersky jelentése.

2021 első tíz hónapjában a Kaspersky termékei több mint 40 millió adathalász támadást észleltek, amelyek e-kereskedelmi és e-shopping platformok, valamint bankok ellen irányultak.

Az idén több ország is vezetett be új fizetési rendszereket azok felülmúlhatatlan kényelmessége miatt, és amint ezek használata a fogyasztók körében az egekbe szökött, a csalók elkezdték csaliként használni őket a kártékony tevékenységek terjesztéséhez.

Gyakori jelenség, hogy ezeket az adathalász weboldalakat e-mailekben terjesztik. A Kaspersky termékei például levélszemét e-mailek aktív terjesztését észlelték: november 3. és november 19. között 221 745 olyan e-mailt észleltek, amely tartalmazta a „Black Friday” kifejezést.

Az adatelemzésekből kiderült, hogy folyamatosan az Amazon volt a legnépszerűbb csali a platform nevét használó adathalász próbálkozások összes száma alapján. A 2021-es év legnagyobb részében az eBay volt a második legnépszerűbb csali, majd az Alibaba és a Mercado Libre következett.

„A Black Friday időszakában mindig több a csalás. Ami egy kicsit talán váratlan most, az az e-fizetési rendszerekre irányuló figyelem.” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

„Az adatainkat és a pénzügyeinket tehát úgy védhetjük meg, ha meggyőződünk az online fizetési oldal biztonságosságáról: ez onnan tudható, hogy az oldal URL-je nem a szokásos HTTP-vel, hanem HTTPS-sel kezdődik, és az URL mellett jellemzően egy lakat ikon is látható.”

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!