Csákvár

2013.09.11. 12:16

Harmónia és realizmus Szekeres Károly képein

Csákvár – Az idilli utcaképhez hozzátartozik az útjelző tábla is, mert ez a valóság. Korhű és dokumentarista festményeket készít Szekeres Károly, de a legszebb pillanatokat ragadja meg.

Zsohár Melinda

A fotósok olykor a leglehetetlenebb szögeket keresik meg, hogy eltüntessék a képekről az „oda nem illő” részleteket: villanyoszlop, szemeteskuka, stoptábla. De ha egyszer ott vannak

A csákvári Vértes Múzeum Baráti Köre gyakran rendez kiállítást helyi alkotók munkáiból, a legkülönbözőbb műfajokban. Arra törekszenek, hogy a helyiek minél teljesebben megismerhessék egymást olyan oldalukról is, amit talán nem is gondoltak azokról az ismerősökről, akiket reggel a boltba menet találkoznak. Szekeres Károly és felesége, Szekeresné Horváth Zsuzsanna már bemutatkozott festményeivel, s az is köztudott róluk, hogy mindketten fazekasok is. Most az ő képeikből nyílt tárlat a tűzoltótorony alatti teremben.

Szekeres Károly fazekas, fafaragó és festő a harmóniára törekszik munkáiban (Fotók: Zsohár Melinda)

- Nem ritkaság, hogy valaki az alkotásban többfelé is „elkalandozik” – ismeri el Szekeres Károly, aki a fafaragásba is belekóstolt. Olyannyira, hogy Szent Orbánról készített köztéri szobrát felállították a községben. Immár város Csákvár, de szinte  mindenki ismeri egymást, személyiségük, életük, beállítottságuk sem titok.

A Szekeres házaspár képei egymáshoz hasonló hangulatot árasztanak, s a realista ábrázolást követik. Zsuzsanna lovakat, templomokat, az erdélyi kirándulás épített emlékeit örökítette meg a most kiállított munkáin, s kedvence a tájfestészet. Károly tájképei és virágcsendéletei, erdőrészletei szintén a természet iránti rajongását támasztják alá, a természet adta szépséget igyekszik megörökíteni képein.

Csákvári utcarészlet református templommal, villanyoszlopokkal

- Harmónia, ez a kulcsszó – mondja, s nem titkolja, maga is arra a belső nyugalomra vágyik, amelyet az általa megfogalmazottak „másolnak” a körülötte lévő teremtett világról. Csákvári utcarészletei abban térnek el tájképeitől és csendéleteitől, hogy hiperrealisták, hangsúlyozza. Pont olyanok, mint a valóságban. A református templom közelében, az útelágazásban ott állnak az útjelző táblák, felismerhető a buszmegálló tábla kékje, s ráfestette a zöld lombok előtt húzódó villanydrótokat, merthogy ott vannak! Mégis finom és lírai a látvány, a 2013-as valóságot tükröző.

Virágcsendéletein gyakori motívum a pipacs, a tarka virágcsokor, belső enteriőrök mélázó, örökszép tárgyai, amelyek több száz éve ismétlődnek a festményeken. Ugyanazok, s mindig mások. Miként nézőik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!