Szerencsét hoz? A kéményseprő cucája is 13 méteres!

Nádasdladány - Péntek 13. Kinek szerencsét hoz, kinek nem. Bracsok Pál kéményseprő azt mondja, neki apró örömökből áll az élete. Sokan fordulnak hozzá azonban babonából: csak had' simítsák meg!

J. Mező Éva

Leteszi a cucát a válláról, és az autójának dől. Jenőn értük utól munka közben Bracsok Pál kéményseprőt, két kémény kitisztítása között. A cuca szón jót derülünk. Tudják, ez  az a  hosszú fekete kefe, ami jó ideje már nem szőrös, sodrott fémgurtni körbe-körbe, szára feltekerve, misztikus számot akarok rá hallani, milyen hosszú. Bracsok úr veszi a lapot: - Legyen 13?  Hálásan bólintok rá.  - Akkor írja azt, közel 13 méteres...

Bracsok Pált naponta fogadják mosolyogva az emberek. Van, aki azt kéri tőle, csak hadd simítsa meg, mások egy szál szőrt kértek keféjéből, amikor még néhány éve azzal a hosszú szőrű, sűrű kefével járt. De ha nem szólítják meg, akkor is megvidámodik mindenki a közelében.  "Kémyényseprőt látok, szerencsét találok!"  Ugye ismerős a kis dal.
Hat évvel ezelőtt egyetlen nap leforgása alatt döntötte el Bracsok Pál, hogy kéményseprő lesz. Felszámolták Székesfehérváron azt a multinacionális vállalatot, ahol addig logisztikusként dolgozott, és ezt követően egy év munkanélküliség várt rá. Lakóhelyén, Nádasdladányban baktatott egyszer hazafelé, amikor szembejött vele egyik régi volt munkatársa. Furcsa fekete ruha volt rajta. 
- Gyere kéményseprőnek, épp van egy hely a vállalatnál - mondta neki. Bracsok úr terveiben addig meg sem fordult, amit azóta is kedvvel tesz nap, mint nap. - Nem volt mind gondolkodnom. Döntésképessé teszi gyorsan az embert a munkanélküliség.
Bracsok Pál egyébiránt rendkívül sokoldalú. A zene a szerelme, gyermekkorában hegedülni tanult, később elkezdte a gitárt pengetni, mint oly sok fiatal. Emlékezetes fellépése saját esküvőjén volt. Ismerős zenészek játszottak a nászra öszegyűlt vendégeknek, ő meg Tódor János kollégánkkal egy idő után hangulatkeltő Európa Kiadó együtes számait adták elő.
 
Ma péntek 13 van. Bracsok úrtól megtudtuk, egyáltalán nem babonás, szerencsésnek sem mondaná magát. Lottót szokott ugyan venni, de a nyereményt már elfelejti megnézni. Ő apró örömökből építgeti életét, alapvetően optimista alkat.  Hozzon nekünk szerencsét! - szoktak neki köszönni soka, amikor családokhoz munkája miatt betér. Ő végigméri a családot, a szép otthont, az unokákat, és így válaszol: - De hiszen itt van hozzá minden. Mit akar még?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!