H1N1 - Mennyit kérhet az orvos, kinek jár ingyen a védőoltás?

Székesfehérvár - Kinek, miért kell fizetni, ki jogosult a térítésmentes új (H1N1) elleni influenza-védőoltásra, mennyi pénzt kérhetnek el az orvosok az oltásért? Almási Ferenc térségi tiszti főorvos segített tiszta vizet önteni a pohárba.

Móré Erzsébet


"Kampányolnak a H1N1 védőoltás mellett, minden gyereknek ingyenes a védettség, kivéve..." Így kezdi levelét olvasónk, akinek kislánya óvodás, kicsi fia tíz hónapos. Az orvos javaslatára kérték a gyermekek oltását: a tíz hónapost  életkora miatt nem lehet oltani, a kislánynak viszont beadatták. Sőt, saját maguknak is. A levélíró számolt:  a szülők csaknem nyolcezer forintot kifizettek (kétszer 1930 forint plusz a háziorvos díja, oltásonként ugyanis elkérhet két-kétezer forintot a beadásért). "Csodálkoznak, ha ilyen alacsony az oltási kedv? A tortúra, amíg megkaptuk az oltást: háziorvos, rendelő, recept, utána gyógyszertár, recept kiváltás, majd újra háziorvos, rendelő, oltás. Természetesen mindenütt hosszú sorok állnak, az oltás is rendelési időben történik."  Egy másik olvasónk azt teszi szóvá, hogy húszéves lányát nyugta vagy számla adása nélkül oltotta be a doktor. Telefonos megkeresésünkre azt mondta, nem szeretne igazából ezzel a dologgal foglalkozni, egyébként nem ismerte a rendelkezést, miszerint a háziorvos kérhet térítést az oltás beadásáért.
 A két levéllel kapcsolatban kerestük meg Almási Ferenc térségi tiszti főorvost, egyrészt lássunk már tisztán, kinek, miért kell fizetni - és  most csak a fiatalokról van szó - ki jogosult a térítésmentes új (H1N1) elleni influenza-védőoltásra.
-  A jelenlegi szabályozás szerint az egy éven aluli gyermekek családját (szülőit) ingyenesen kell oltani, ha kérik, ugyanis esetükben a környezet oltása adja a védelmet. Egytől tizennyolc éves korig  pontosabban a nappali tagozaton tanuló középiskolásokat  szintén térítésmentes oltás illeti meg.
 Következő kérdésünk a térségi tiszti főorvoshoz:
 - Ha valaki a saját házi gyermekorvosághoz viszi el a gyermekét oltásra, kell-e fizetnie? Hogyan igazolja az oktatási intézménynek, hogy azért nem kéri ott a kampányoltást (ami egyébként térítésmentes), mert a saját házi gyermekorvosa már beoltotta a diákot?
-  Erről igazolást kaphat, de a védőnő, nővér hivatalból is köteles értesíteni az iskolai védőnőt.
Az új influenza elleni védőoltás tehát  a jelenlegi állás szerint  már a középiskolai (szakközépiskolai, szakiskolai) tanulóknak is ingyenes. Az oktatási intézményekben kampányoltásokat szerveznek, erről az iskolában érdeklődjenek! A felnőttek közül csak a rizikócsoportba tartozóknak (terhes, krónikus betegségben szenvedők), munkakörüknél fogva veszélyeztetetteknek jár a térítésmentes védőoltás, s ez az új (H1N1) influenzára vonatkozik. A térítéses oltásért maximum 2000 forintot kérhetnek el az azt beadó doktorok. Ha fizettetnek illik(kötelező!) erről számlát, nyugtát adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!