Ez már kiverte a biztosítékot! Egymáson keresik a milliárdokat

Fejér megye - Hozza nyilvánosságra a megyei közgyűlés fideszes elnöke a megbízási szerződéseket - követelik a szocialisták.

Klecska Ernő

Horváth András, az MSZP megyei elnöke és frakciójának vezetője, Márton Roland városi elnök és Molnár Albert országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójukon úgy vélték, így kiderülne,  hova tűntek a megye milliárdjai.  A politikusok szerint a  tanácsadói szerződések, keretek és elhibázott döntések által felmésztett pénz bőven elég lenne az önkormányzati intézmények működéséhez. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzatnál minden nyilvános, ami a jogszabály szerint annak bizonyul.
A szocialista politikusok szerint - akiknél, -mint maguk is elmondták, "az verte ki a biztosítékot", hogy a megyei közgyűlés fideszes elnöke fizetett hirdetésben, nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Fejér Megyei Szent György Kórház európai uniós pályázatának ügyében - az elnök asszonynak és a megyei önkormányzatnak kiterjedt tanácsadói hálózata van. Több kommunikációs tanácsadót foglalkoztat, s a cégeknek évente több millió forintot fizet ki, de szó esett védelmi, légügyi, jogi,  vagyonhasznosítási és  kulturális tanácsadói megbízásokról is. A megbízások és  a különféle keretek mellett  a szocialisták úgy számoltak - hogy  mivel szerintük az intézmények hő- és melegvíz- szolgáltatásának kiszervezése  milliárdokba kerül majd, s levéltár esetében is közel 6-800 millió forintos pótmunkára lesz szükség -  a ciklus kezdete óta közel 7 milliárd forintról van szó.
 Balogh Ibolya az ominózus hirdetéssel kapcsolatban később újságíróknak azt mondta, hogy e lépésre azért kényszerült, mert hónapok óta nem kapott érdemi választ, korrekt indoklást arra, miért került tartaléklistára a kórház pályázata. Balogh Ibolya szerint a milliárdok eltűnése a kormányzati intézkedések következménye. A csökkenés oka egyrészt az, hogy folyamatosan és drasztikusan csökken az intézmények fenntartásához adott állami normatívák, másrészt mert azzal, hogy az illetékbevételt az APEH-hez csoportosították át, s ezzel megszüntették a saját bevételi források megteremtésének lehetőségét.  Mindez eddig 3 milliárd forint bevételkieséssel járt. Az önkormányzat hiteleket és a fejlesztéseket sem állíthatják le - mondta. A szerződésekkel kapcsolatban pedig azt állította, a feladatok ellátásához munkatársakra van szükség, őket pedig meg kell fizetni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző ciklusban potom pénzért értékes ingatlanokat adtak el. Az MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott, hogy ami nyilvános, az hozzáférhető a képviselők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!