Egy mindenkiért? Elfogytak a képviselők, nincs, aki döntsön!

FMH - Nyolcadszor nyitotta meg és rekesztette be a kajászói testületi ülést a polgármester, döntés- és határozatképtelenség miatt. A maradék öt képviselőből egy hiányzik, a többiek már korábban lemondtak.

Zsohár Melinda

Eredetileg hét képviselő alkotja a kajászói önkormányzati testület, ennyi a szabályos létszám. Mostanra azonban ötre zsugorodott a számuk, s ha egy közülük hiányzik, semmiféle döntést nem hozhatnak a törvény értelmében. Mohácsi Györgyné polgármester, Böcz Gábor alpolgármester és a Baracskával közös körjegyzőséghez tartozó község aljegyzője, Csuhai Ferencné foglalt helyet a tanácskozó asztalnál, rajtuk kívül csupán két képviselő árválkodott a községháza termében, Olajos István és Mojzer Szilárd. Még egy ügyintéző, két lakos és a sajtó képviseltette magát a helyhatóság székhelyén, ahol szeptember óta éppen nyolcadszor kísérel meg a polgármester érvényes ülést tartani. Az ötödik képviselő, Pongó Béla hiányzik, ebben az esetben ő a helyzet kulcsa, az ő távolmaradása bénítja meg a munkát. Pongó képviselő levélben írta meg, hogy több okból is demonstrációnak szánja távolmaradását, s nem első ízben teszi.

- Eredetileg tizenheten indultunk a 2006-os helyhatósági választásokon, heten jutottak a testületbe - tart gyors leltárt Böcz Gábor alpolgármester, aki egyébként 1987-től tanácselnök volt a faluban. 1990-től polgármesterként vitte a tisztet, a harmadszori megválasztása után, 1999-ben lemondott, aztán képviselőként mégis visszatért. - Csakhogy a testület összetétele következtében személyes ellentétek alakultak ki, sorra lemondtak a képviselők, s a listáról utánuk következők is vagy nem vállalták el a tisztséget, vagy egy idő után ők is távoztak - foglalja össze a történteket.

Kajászó közben „elfogyasztott” egy polgármestert is, Cziglánné Murányi Eszter lemondott, Mohácsinét időközi választáson juttatta a polgármesteri székbe a falu. Nem ajándékba kapta a megbízatást, nehéz dolgokkal kellett farkasszemet néznie. Adósságrendezési eljárást kért az önkormányzat maga ellen (csőd), pénzügyi gondnokot rendeltek ki, és tavaly válságköltségvetésből gazdálkodtak. Mojzer Szilárd úgy véli, a nehéz pénzügyi helyzetben nem szívesen vállalja senki a munkát a helyhatóságban, s megkockáztatja, talán a választáskor számosan nem is gondolták, hogy ez ilyen nehéz.

- Egyedül nem állok fel, az együttes feloszlatást többször kezdeményeztem, de az nem történt meg - mondja Mohácsiné, s a három jelenlévő képviselő ugyanezt hangsúlyozza. - Nagy a baj, mert költségvetési beszámolót, majd koncepciót kell elfogadnunk, s a jövő évi büdzsé határideje is közeleg. A közoktatási társulás pénzügyi tájékoztatója is napirenden van, bizottságot kellene felállítanunk a vagyonnyilatkozatok kezelésére. Szavazni kellene víz-, csatorna- és szemétdíjról - emeli meg az asztalon fekvő paksamétát, amely szeptember óta csak vastagszik.

- Megdöbbentő, hogy szinte egy labdarúgó csapatnyi jelölt indult, s ennyien maradtunk. Ha többen elvállalják, amiért a szavazólistára feliratkoztak, nem jártunk volna így - csóválja a fejét Olajos István. Mert most valóban Pongó Béla egy személyben határozatképessé tehetné a testületet, ha eljönne, ám távol maradásával meg tudja akadályozni a működést. Ez egy hároméves folyamat végjátéka, s nem egyetlen emberen múltak a dolgok. A polgármester asszony a testületnek olvasta volna fel azt a 111 kajászói lakos által írt levelet is, amelyben együttműködésre szólítják fel a maradék testületet, de nem volt lehetősége rá. Nyolc napon belül kötelessége újra összehívni a testületet. Szeptember óta kilencedszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!