A beteg miatt büntethetik az orvost!

Székesfehérvár, Pátka, Velence - Büntetésre, pontosabban a "kártyapénz" visszafizetésre kötelezhetik azt a háziorvost, aki két vagy három év óta nem látta páciensét.

Móré Erzsébet

Részben jó, ha valakinek olyannyira rendben az egészsége - s ez bizonyos életkor alatt természetes is -  hogy nem ismerős az orvosi rendelőben. Az már viszont probléma, hogyha akkor sem megy el időnként, ha a doktor hívja. Egy 2000 óta érvényes rendelet szerint (431999. 12. paragrafus, 5.,6. bekezdés) szerint ugyanis időről időre meg kell újítani az úgynevezett beteg törzskarton érvényességi idejét, ami azt jelenti, hogy a doktornak alaposan meg kell vizsgálnia a hozzá bejelentkezettet, máskülönben az illető időszakra és az illető betegre kapott finanszírozás összegét az OEP visszafizetteti. 

A Regionális Egészségbiztosítási Pénztár egészségügyi igazgatóhelyettese, Bedők Zsuzsanna  a következőket mondja:
- Ha az orvos gondosan jár el, ilyen büntetés csak elvétve fordulhat elő, különösen mióta számítógépes programok segítik a nyilvántartást. A doktornak viszont értesítenie kell a betegét, hogy jelenjen meg vizsgálaton. 
 
Életkorfüggő ez a bizonyos érvényességi idő. Tizenöt és harmincnégy év között háromévenként, afölött pedig kétévenként kell a törzskartont érvényesíteni.
- Kétélű a dolog - ezt már a háziorvosok szakfelügyelő főorvosától, Sirák Andrástól halljuk, aki így folytatja:
- A fiatalok hajtanak, akár még betegen is dolgoznak, táppénzre ma már tapasztalatom szerint egyre kevesebben mernek elmenni.  Az, hogy valakit két-három éven belül ne lássa a háziorvosa, előfordulhat, de régen rossz, ha olyan az orvos-beteg kapcsolat, hogy tértivevénnyel lehessen csak igazolni, a doktor értesítette a betegét. De ha a beteg nem megy el hívásra sem, az már tényleg az ő ügye, senkit nem lehet akarta ellenére kényszeríteni. Máskülönben a rendszeres vizsgálatot pártolom, hiszen az végre elmozdulás lenne a preventív, megelőző gyógyászat felé. 


Mráz János szerint az orvosokat megpróbálják szembeállítani a betegekkel
Fotó: FMH

- Az a furcsa az egészben, hogy az egészségügyben jól működő háziorvosi rendszert állandóan hasonló inzultusok érik, mint ez a mostani kártyapénz-ügy  - állítja Mráz János, Pátka község háziorvosa, a Fakosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége regionális elnöke, gyorsan összegezve a helyzetet: az utóbbi években az orvosokat megpróbálják rendszeresen szembeállítani a betegekkel. Mráz felhívta a figyelmünket, hogy a betegellátás finanszírozása kettős rendszer: fizet a társadalombiztosítás az ellátásért, illetve az elérhetőségért, a jelenlétért, valamint  - mivel a háziorvosi szolgálat biztosítása kötelező önkormányzati feladat  - a helyhatóságnak kell hozzátenni a saját költségvetési forintjait. Ám a praxisok többsége évek óta csak a tb által folyósított, még az inflációval sem kompenzált összegből igyekszik fenntartani önmagát. 

Hozható még újabb  csavar a rendszerbe: az önkormányzatok az államtól kapott pénzügyi keretből teremtették meg a településeken a háziorvosi ellátás infrastukturális feltételeit. A működtetéshez a helyhatóságnak is hozzá kellene járulni, a lélekszám után erre a célra kapott fejkvótából, illetve saját bevételeiből. Ha lenne miből, de nincs. Az orvosi rendelő alapfelszereltségét is az önkormányzatnak kellene biztosítani. Ha lenne miből. Vagyis a fejlesztés, eszközpótlás gyakorlatilag lehetlen  - ami elengedhetetlenül szükséges, azt az orvos kinyögi. Az orvosok nem kérnek sem többet, sem kevesebbet, mint hogy a hatályos jogszabályokat mindenki tartsa be. És hagyják őket nyugodtan gyógyítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!