Tizenhat négyzetméternyi nagyság

Székesfehérvár - Bő egy hete megnyitóval és (síppal-dobbal helyett) énekkel nyílt meg a város legapróbb galériája. Hogy minden rendhagyó legyen, az első kiállító nem tudott eljönni - ennek ellenére mégis ott volt!

Kocsis Noémi


Kovács Milánt ismerve nincs mit csodálkozni, hogy a huszonéves fotós nem bír meglenni valami "újba kezdés" nélkül. Barátjával, Silye Zoltánnal környezetvédelmi projekteket visznek, munkálkodtak egy, fiatalok művészeti bemutatkozását elősegítő kezdeményezésben, Futterer Judit ékszerkészítővel a helyi dizájnt gondolják újra. És most itt a Csöp galéria.
- Unatkoztam kicsit - foglalja össze Milán frappánsan a magyarázatot, miért akar valaki helyiséget bérelni-fenntartani, kiállításokat szervezni. A galériába még a nyitás előtti napon toppantam be, amikor a kirakatra készültek a feliratok. Némiképp ironikus módon, de azért egyértelműen úgy ragasztgatott a galerista, hogy a csöp tükörfordítása is megjelenjen. A "kis pöcsök vagyunk" felvetésre bólogatás a válasz.
- Más is kérdezte már, nyilván van benne egy ironikus felhang, másrészt ha esetleg létrehozunk egy másikat - ennek amolyan női párját -, akkor el lehet gondolkodni annak a nevén is... Úgy gondoltam, illene végre nyitni egy olyan helyet, ahol kizárólag fiatal alkotók állíthatnák ki munkáikat. A galéria a Fúzió Egyesület irodája is egyben, a tervünk egy pályázatképes együttműködés létrehozása. A hely magáncélú és non-profit, nem áruljuk az alkotásokat, nem rendezünk aukciókat, legfeljebb közvetítünk az alkotók és az érdeklődők között. Mint látod, a hely kicsi, középen a babzsákfotelben pihenhet és olvashat a látogató, van egy sor művészeti könyvünk, kiadványunk, mindenkit szívesen látunk.

A hozzáállást tekintve itt különösen érvényessé válhat a "sok jó ember kis helyen is" rendezőelve. A 16 négyzetméternyi alapterület mellett a galerista trió kihasználja a 25 négyzetméternyi falfelületet, a kültéri falat, s az utcafronti kirakatot is. A megnyitón egy 22 éves kaposvári, frissen végzett fotográfus, Kriván Marcell nyomatokra emlékeztető nagyméretű fotói borították a rendelkezésre álló két falat. A város szürrealitása címet viselő tárlatot a Kaukázus zenekar Fehérvárra gyakran járó frontember-énekese, Kardos Horváth János körítette zenével. A megnyitó szürrealitása pedig az lett, hogy az alkotó elakadt valahol útközben, s így az eseményre nem érkezett meg, de sebaj. Kovács Milán kapta a mobiltelefonját és azon keresztül hívta a térbe a fotográfust, akitől még kérdezni is lehetett.
Tessék: lehet, hogy csöp a galéria, megoldásokban mégis nagy lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!