Emlékévvel tiszteleg Wekerle Sándor előtt szülőhelye, Mór

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg tegnap hivatalosan is Móron a Wekerle Sándor emlékévet. A Lamberg-kastélyban tartott ünnepségen több Wekerle leszármazott is jelen volt. Ők alaposan meglepődtek Nagy Benedek szobrászműhelyében a hatalmas emlékműről mintha a dédapa nézett volna vissza.

Klecska Ernő

Programsorozattal és egy emlékmű felállításával tiszteleg Wekerle Sándor egykori háromszoros miniszterelnök és pénzügyminiszter emléke előtt  halálának 90. évfordulója alkalmából szülővárosa, Mór. Az eseménysorozat tavaly egy tudományos konferenciával vette kezdetét, idén pedig egy középiskolás tanulmányi versennyel folytatódott. Az emlékévet pénteken Navracsics Tibor nyitotta meg. A rendezvényen több Wekerle-leszármazott is jelen volt.

Programsorozattal és egy emlékmű felállításával tiszteleg Wekerle Sándor egykori háromszoros miniszterelnök és pénzügyminiszter emléke előtt  halálának 90. évfordulója alkalmából szülővárosa, Mór. Az eseménysorozat tavaly egy tudományos konferenciával vette kezdetét, idén pedig egy középiskolás tanulmányi versennyel folytatódott. Az emlékévet pénteken Navracsics Tibor nyitotta meg. A rendezvényen több Wekerle-leszármazott is jelen volt.


- A móri civilek, a közélet és a gazdaság szereplői, Wekerle Sándor távoli tisztelői úgy gondolják, most van itt az ideje a méltatlanul elfelejtett politikusról való megemlékezésnek, amikor Magyarország tölti be az általa is álmodott, egyesült Európa soros elnöki tisztét. Ennek a célnak az érdekében széleskörű összefogás jött létre Móron - hangsúlyozta Törő Gábor, a város országgyűlési képviselője, a Wekerle Sándor Emlékbizottság elnöke köszöntő beszédében.
Wekerle Sándor a dualizmus kori Magyarország kirobbanó tehetségű miniszterelnöke volt, aki igazán nagy történelmi személyiségek mellett tudott önálló korszakot létrehozni a magyar politikatörténetben -  mutatott rá Navracsics Tibor.
Wekerle Sándor tette aranylapúvá a magyar nemzeti valutát - amelynek talán az eurózónához való csatlakozással mérhető a jelentősége -, s gyakorlatilag beépítette a magyar pénzügyi rendszert Európába -  hívta fel a figyelmet.   A miniszterelnök-helyettes hozzátette: az egykori miniszterelnök elérte azt, amit ma is álmélkodva csodálunk: a maga idejében többlete volt a költségvetésnek.
-   Wekerle eredetiségét és nagyságát az alapozta meg, hogy pontosan felmérte, egy ország versenyképességéhez, gazdasági stabilitásához nem csak arra van szükség, hogy a költségvetést kemény kézzel tartsuk rendben, s csatlakoztassuk az európai fő pénzügyi áramlatokhoz, de arra is szükség van, hogy jó szociálpolitikával, jó munkás jóléttel biztosítsuk, hogy a gazdaság emberi oldala egészséges, jól képzett, stabil anyagi körülmények között élő legyen. A jó gazdasdágpolitika alapja a jó társadalompolitika - hangsúlyozta.   Szavai szerint Wekerle Sándor volt az első modern képviselője annak a ma is vallott szemléletnek, hogy a versenyképesség nem lehetséges szolidaritás nélkül.
Törő Gábor,   az emlékbizottság elnöke elmondta, az önkormányzat civil kezdeményezésre emlékévvé nyilvánította 2011-et évet,  s döntött arról is, hogy az emlékbizottság által felállítani tervezett köztéri emlékmű költségeihez jelentős összeggel hozzájárul. A szobrot Nagy Benedek helyi szobrászművész készíti. Megvalósítására eddig csaknem hétmillió forintnyi adomány gyűlt össze.


- Az alkotást várhatóan augusztus 26-án avatják fel - mondta Fenyves Péter polgármester.     
Az emlékév rendezvénysorozatának fővédnökségét Orbán Viktor miniszterelnök vállalta.       Az év hátralevő időszakában több kisebb program mellett két jelentős rendezvényre kerül sor. Az egyik Wekerle Sándor szobrának avatása lesz, a másik pedig az a Kárpát-medencei közgazdász-találkozó, amelyet várhatóan május végén tartanak majd meg. E jeles esemény védnökségét elvállalta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter,  s amelynek fő szervezője a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  és a Fejér Megyei Hírlap lesz. A rendezvénysorozat szorosan kapcsolódik hazánk európai az uniós elnökségének programjához. A tudományos és közgazdasági konferenciák, jótékonysági rendezvények és vetélkedők nem csak az országon belül, de a Kárpát-medencéből is sok érdeklődőt vonzanak.
Törő Gábor beszédében hangsúlyozta: Wekerle Sándor nem csupán Mór, de Fejér megye és egész Magyarország ügye. Példája mindannyiunk okulására szolgál, kora, a maihoz kísértetiesen hasonló időszak tanulmányozása nagy haszonnal jár. Életműve számos tanulsággal szolgál. A párhuzam sok területen adott. Nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, európai valutakrízis, tömeges elszegényesedés, a reformok szükségessége, nemzeti trauma utáni kiegyezés, amely nem működhet szilárd államháztartási alapok, az európai és azon kívüli, globális gazdasági erőtérhez kapcsolódó felzárkózás nélkül. Ma is, akárcsak Wekerle korában, magyar polgárok milliói előtt lenne szükség megnyitni az önrendelkezés, a felemelkedés lehetőségét.
- Mi, mai magyarok sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint Wekerle volt. Az egységes Európa lebontotta a Trianon által emelt határokat, szabadon jöhetünk, mehetünk, tanulhatunk és vállalhatunk munkát az Unióban. Ma jószerivel csak rajtunk múlik, mire visszük. Wekerle Sándorban múlt, jelen és jövő kapcsolódik össze! Példája erőt ad. Rámutat arra, hogy a tudás iránti vágy, a szorgalom, a szakmai és erkölcsi következetesség minden akadályon átsegít - mutatott rá.
Az emlékév nyitó rendezvényének részeként az emlékbizottság tagjai,  a meghívott vendégek,  és a Wekerle-rokonok megnézték Nagy Benedek szobrászművész Vértes oldalában lévő műtermét, ahol megnézhették a készülő emlékmű 1:1 léptékű modelljét is, amelynek zsűrizésére jövő kedden érkeznek a képzőművészeti lektorásus szakértői.
Az egyelőre még csak viasz, az öntés   alapjául szolgáló szobor valósággal lenyűgözte  a miniszterelnök-helyettest és  a Wekerle-rokonságot. A monumentális alkotás, amely egy parlamenti ablak előtt, dolgozószobájában ábrázolja a politikust, így is rendkívül impozáns, hogy nem süt be a napfény az ablakon.
- Felnézhetek rá? -  kérdezte  Navracsics Tibor, aki egy jó pohár móri ezerjóval és a házigazdák pogácsájával a kezében szívesen állt a kamerák elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!