Gépszemle a tél előtt - A városi utak tisztítását ütemterv szerint végzik majd

Székesfehérvár - Gépszemlét tartottak a Székom Zrt. Kiskút úti II. telephelyén szerdán, ahol a sajtó munkatársai is láthatták azokat a gépeket, amelyeket az idén télen a Városgondnokság bevethet a hó eltakarítására.

Gábor Gina

A Városgondnokság november 15-től március 15-ig működteti a városi hóügyeletet, amely a 06 (22) 513-483-as telefonszámon érhető el. Két hóügyeletes, két asszisztens és öt útügyeletes látja el a feladatokat, napi 24 órában – tudtuk meg Lángi Judittól, a hóügyelet vezetőjétől. Ami a gépparkot illeti: nagyobb hókotró gépből hat áll rendelkezésre, ezek havat tolnak és síkosságmentesítenek.


Járdatakarító gépből egyébként idén is 9 kisgép 6 körzetben járja majd a városi úthálózatot. Két különösen szemrevaló kistraktort is láttunk: ezeket nem „csak” azért szeretik, mert tetszetősek, hanem azért mert sok mindent tudnak. Ha kell füvet nyírnak, vetnek, télen pedig havat takarítanak, sót szórnak, aszerint, miféle kiegészítőkkel látják el a járgányokat. Ráadásul kis helyen – a belvárosi szűk utcákon is elférnek... A téli időszakban a Városgondnokság nem csak a saját gépparkjára támaszkodik, hanem vállalkozóktól is bérel gépeket.


Hogy miért? – Vásárolni főleg olyan gépeket érdemes, amelyeket egész évben, a zölderület ápolására is tudunk használni, nem csak a téli időszakban – tudtuk meg Bozai Istvántól, a Városgondnokság vezetőjétől. Az átlagos téli időjáráshoz elegendő a meglévő géppark, és az utak sikosságmentesítéséhez is beszerezték a megfelelő mennyiségű, 1500 tonna sót – emellett kőzúzalékot is használnak –, az időjárást pedig folyamatosan figyelik, és eszerint rendelik el a riasztási fokozatot. Az úthálózatot előre meghatározott ütemben takarítják. Ám a Városgondnokság arra is felhívja a figyelmet: a házak előtti járdák takarítása is fontos – ez viszont a tulajdonosok feladata.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!