Százmillió jutott a tavalyi adó 1 százalékokból a civileknek

Székesfehérvár - Idén is komoly kampányba fognak a civilek, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékából minél többet helyben tudjanak tartani. Tavaly 18721 adózó ajánlotta fel ezt az összeget a fehérváron működő nonprofit szervezeteknek. A civileket most az önkormányzat is segíti.

Klecska Ernő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal márciusi adatai szerint a közel 100 millió forintot 300 helyi egyesületnek, alapítványnak vagy szövetségnek ajánlották fel az adózók. Ahhoz, hogy a közelgő bevallási határidő előtt tudjanak tájékozódni, a fehérvári önkormányzat honlapján közzéteszi azoknak a nonprofit szervezeteknek a listáját, amelyek jogosultak az 1 százalék fogadására - mondta csütörtökön a Hiemer házban tartott sajtótájékoztatón Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere.

Domokos Tamás, az ECHO Survey Szociológiai Kutatóintézet módszertani igazgatója beszámolt egy, az adó 1 százalék felajánlásával kapcsolatos, friss kutatás eredményeiről. Az Alba Radar program keretében április 1-2-án készült felmérés során 300 főt kérdeztek meg telefonon. A válaszadók mindössze 3 százaléka mondta, hogy még nem hallott a felajánlás lehetőségéről. A megkérdezettek több mint fele tud erről és élt is a lehetőséggel, 41 százalék azonban még soha nem ajánlotta fel adója 1 százalékát. A kutatás összegzése szerint idén az adóbevallást benyújtó székesfehérvári állampolgárok 58 százaléka helyi, 13 százaléka nem helyi civil szervezetnek tervezi a felajánlást, 20 százalékuk - bár készít adóbevallást - nem akar élni az egy százalék kínálta lehetőséggel, a bizonytalanok aránya pedig közel 10 százalék.

Utóbbiakat kívánja segíteni, s nem titkoltan motiválni is az ilyen típusú - gyakorlatilag egy fillérbe nem kerülő - adakozásra több civil szervezet is. A Civil Margaretta Közhasznú Egyesület szakemberei adó 1 százalék felajánlása ellenében térítésmentesen elkészítik az adóbevallást
- közölte Kriston Renáta, a szervezet elnöke. Az adózók a Fehérvári Civil Központban vehetik igénybe a szolgáltatást május 20-ig. Újra meghirdette adóbevallás-készítési programját a Civil Szervezetek Regionális Szövetsége is - közölte Gábor Imre projektfelelős. Az adózókat az Alba Plazában működő Civil Korzón várják hétköznapokon. A kitöltött dokumentumot jelenleg egy nap alatt elkészítik, de a tavalyi tapasztalatok alapján májusban három-négy napot várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!