Orosz Csaba lett a Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnoka

Dunaújváros - A törvény erejénél fogva átalakult a katasztrófavédelem rendszere. Változtak a feladatok és a vezérek is: a helyi tűzoltóság parancsnoka Orosz Csaba lett.

Körmendi Erzsébet

Beosztott tűzoltóként kezdte Orosz Csaba a munkát 1995 szeptemberében, a helyi tűzoltóságon. Végigjárta a ranglétrát: volt helyettes szolgálatparancsnok, szolgálatparancsnok és mentési osztályvezető. Április 1-től a tűzoltóság kinevezett parancsnoka.

- A katasztrófavédelem szervezeti átalakulásával változtak a mi feladataink is - mondja a parancsnok. - Nem kell gazdasági, vagy humán ügyekkel foglalkoznunk, viszont polgári védelmi teendőink akadnak majd bőven.

A terület is szélesedett: Dunaújváros felügyeli a tassi, dunavecsei, szalkszentmártoni, kunszentmiklósi tűzoltóságot, illetve ellenőrizniük kell a helyieknek a pusztaszabolcsi, baracsi, mezőfalvi önkéntesek tevékenységét is.

- Lényeg, hogy az oltás és műszaki mentés megmaradt feladatként - teszi hozzá Orosz Csaba. - A lámpa felvillan, indulni kell, és minél gyorsabban, szakszerűbben, a lehető legkisebb kárral megoldani a munkát. Vagyis mi, vezetők megtanuljuk az új intézkedéseket, ám a beosztott tűzoltók dolga ugyanaz maradt ebben az új struktúrában is.

Íróasztala mögött ülő parancsnokként nehéz elképzelni Orosz Csabát. Ám azt mondja, örömmel kalauzolja a diákokat, mint eddig, és a tűzoltásból sem marad ki. Kihívásként pedig jelentkezett a Hunor Mentőszervezethez, bevetésre. A kinevezés szerinte nem változtatja meg az életét - azt csinálja, amit szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!