Bepanaszolt kiskocsmák

Székesfehérvár - Másfél éve lépett életbe a város rendelete a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásáról. A rendeletet most szigorították, mert sok kocsma ügyesen kihúzta magát a hatálya alól.

Házi Péter

2009 decemberében fogadta el a fehérvári közgyűlés az üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozó rendeletet. Ez ad lehetőséget arra, hogy amennyiben egy vendéglátó egység száz méteres körzetében élő lakók kétharmada  írásban kéri,  a város jegyzője határozatlan időre korlátozhatja az éjszakai nyitva tartást. A rendeletet elsősorban azért hozták, hogy kiszűrhetőek legyenek azok a kocsmák, amelyekre hosszú idő óta érkeznek panaszok. Ezért sem volt érvényes  a rendelet a belvárosi egységekre, sem  a melegkonyhát üzemeltető helyekre.
Közben - mint Bóka Viktor, a város jegyzője fogalmaz - több, elsősorban italmérésből élő üzlet próbálta meg a nyitva tartás korlátozhatóságát elkerülni azzal, hogy megkérte az engedélyt a melegkonyha üzemeltetésére. A fő  tevékenységük azonban továbbra is a szeszesital eladás maradt, az elmúlt időszakban így ismét fölerősödtek a lakossági panaszok az elsősorban panelházak aljában üzemelő kiskocsmákkal kapcsolatban.  A panaszok növekedésének az is az oka, hogy amióta tilos a dohányzás beltérben, a vendégkör az üzlet előtt dohányzik, s a sörök legurításával párhuzamosan a beszélgetés hangereje is növekszik. Ezért a közgyűlés most módosította a rendeletet, kiterjeszette a korlátozás lehetőségét a melegkonyhával rendelkező helyekre is.
 - Célunk nem az éttermek bezárása, egyetlen ilyen vendéglátóhelynek sem kívánjuk korlátozni a működését. Ellenben mostantól nagyobb eredménnyel tudunk fellépni azon helyek ellen, amelyekkel kapcsolatban állandóvá vált a környék lakóinak panasza. Ennek a fellépésnek a része viszont az, hogy az okmányiroda munkatársai a NAV-val karöltve rendszeresen járják a fehérvári szórakozóhelyeket, nézik például, hogy a működési engedélyben szereplő befogadóképességnél nem engedtek-e be több szórakozni vágyót - tette hozzá Bóka Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!