Új alapokon a sportfinanszírozás

FMH - Óriási segítséget jelentenek Fejér megye sportegyesületeinek a társasági adóból származó pénzek, amelyeket utánpótlásra, létesítményfejlesztésre lehet fordítani. A klubok hálásak a lehetőségért, pozitívak a tapasztalatok.

Bobory Balázs

Tavaly nyáron az országgyűlés a társasági adóról, osztalékadóról és illetékről szóló törvény (TAO) módosításával új alapokra helyezte a magyar sport finanszírozásának rendszerét. A törvény elfogadásával az öt látvány-csapatsportot -  labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong -  támogató adózó társasági adókedvezményt, illetve illetékkedvezményt vehet igénybe. A támogatást sportági szövetségek versenyeztetési költségekre, a klubok pedig az utánpótlásnevelésre, infrastrukturális fejlesztésre, képzésre fordíthatják.


Így történhetett, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatósága a versenyeztetésre megpályázott összegből visszautalta a kluboknak az őszi  versenyzés   költségeinek kilencven százalékát, akiknek  tavaszra pedig már csak azt a tíz százaléknyi összeget kell elutalniuk, amely önrésznek számít és a csapatok pályára lépéséhez kell, a többit a TAO-s pénzekből a szövetség állja. Hatalmas  segítség ez az egyesületeknek...
A nagy klubok még profibb körülményeket teremthetnek fiataljaiknak, a kisebb egyesületeknek még nagyobb megváltás a TAO által nyújtott lehetőség.  A székesfehérvári Dunafém-Maroshegy színeiben jelenleg 190-en sportolnak, nem könnyű a jelen gazdasági helyzetben egy ilyen egyesület müködtetése.
- Az életben maradásunkat jelenti a TAO-s pénz - kezdte Mezővári Balázs, a klub elnöke. - Tizennyolc millió forintot hívhatunk le  az utánpótlás képzésére, fenntartására, amelynek  legnagyobb részét az edzői bérekre, tornatermi bérleti díjakra, utazási költségekre, sportfelszerelésekre, nyári gyerektáborozásra fordítjuk. A várossal egyeztetve szeretnénk a Mezővári József sportpályát fejleszteni, amellyel a tömegsport és a helyi lakosság igényeit is szeretnénk kielégíteni.   Óriási segítség  a kormány részéről, hogy megteremtette több százezer fiatal számára, hogy kiváló körülmények között sportoljanak.


Bakonycsernyén, a Bányász 2,8 millió forintot vehet igénybe az utánpótlással kapcsolatos feladatokra, a településen viszont sokkal fontosabb, hogy megújulhat, lényegesen komfortosabb lehet az öltözőépület.
- Az önkormányzat egy másik pályázaton már 20 millió forintot elnyert az öltöző felújítására, a TAO-s pénzekből pedig még felhasználhatunk további 8,6 milliót, illetve ehhez jön még harminc százalék önrész. A renoválásba beletartozik a vizesblokk kicserélése, a fűtés- és világítás korszerűsítese, a belső nyílászárók cseréje, festés, burkolás, mindenféle gépészeti munka és még sorolhatnám. Boldogok vagyunk, hogy fejlődik, megújul a sportpályánk ennek a lehetőségnek a segítségével - mondta az egyesület részéről ifjabb Varga Jenő.
Fejér megye labdarúgó egyesületei  65 sikeres pályázatot tudhatnak magukénak, amely közel 4,3 milliárd forint támogatási igényt jelent.

No de nem csak futball van a világon, a Fehérvár Póló SE vízilabdázói néhány év küszködés után végre normális körülmények között sportolhatnak, köszönhetően a 36 millió forintnyi támogatásnak. A Fehérvár KC-nek, illetve a Köfém SC által irányított utánpótlásnak rengeteget jelent  a közel  140 millió forint. A kosárlabdázóknál az Alba Regia SC és a Dávid Kornél Kosársuli együtt pályázott, az eredmény utánpótlás-képzésre 70 millió forint, de előbbi létesítményfejlesztésre felhasználhat 500 millió forintot is.


A Sapa Fehérvár AV19 jégkorong-csapata közel 100 milliós adósságot görget maga előtt, amely annak köszönhető, hogy a társasági adóról szóló törvényt a vártnál egy évvel később fogadták el, így az egyesület majd' 15 hónapig  önerőből finanszírozta az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia működését.
- A klub  anyagi problémái nem szűntek meg, viszont óriási segítség, hogy az utánpótlás utaztatására, felszerelésére, a gyerekek kollégiumi étkeztetésére, versenyeztetésére  már a társasági adóból származó pénzt tudjuk fordítani - mondta Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója. - Az új versenyidényre készülő pályázatunkban a várossal történt egyeztetést követően  létesítményfejlesztésre  is próbálunk támogatást nyerni, hiszen létszükséglet, hogy az  új edzőpálya felépüljön, ahol az utánpótlásunk és a tömegsport  elegendő jégidőhöz juthatna.
Bár sokan gondolják, hogy a központi költségvetésből hiányoznak a sportra szánt adóforintok, a program a gazdaságra is jótékony hatással lehet. A létesítményfejlesztéshez vállalkozók kellenek, akik így munkát adhatnak embereknek, s máris bővülhet az adózók sora. A sportfelszerelések vásárlása, az utazási költségek után befizetett általános forgalmi adó ugyancsak az állami kasszába folyik.
Ami bizonyos, a társasági adóról szóló törvény módosításával a sport és a fiatalok nyertek a legtöbbet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!