Nőhetnek a biztosítási díjak mindkét nemnél

Egy uniós direktíva miatt év végétől nem különböztethetik meg a biztosítók ügyfeleiket nemük szerint. Így az egyik fajta biztosításnál a nők, a másiknál a férfiak díjai nőhetnek.

Klecska Ernő

Amint azt sokan tapasztalhatták, a nők és a férfiak esetében  eddig lehetősége volt az eltérő kockázatoknak megfelelően változtatni a díjakon. A halandóbb férfiaknak jelenleg magasabb kockázati életbiztosítási díjat fizetnek a nőknél. Kivéve a Magyarországon kevésbé népszerű járadékbiztosításoknál, ahol fordított összefüggés figyelhető meg, azaz egy bizonyos összeget fizető járadékok esetén a férfiak biztosítási költsége nőhet, vagy a fizetett járadék csökkenhet.
A nemenként eltérő díjszámítás jelenleg az életbiztosítások esetében jelentkezik. Korábban a betegség- és a kötelező-gépjármű felelősségbiztosítási tarifáinkban is szerepelt ilyen eltérés, ezt azonban idén már hozzáigazították, magyarán megszüntették  a biztosítók - itt nincs különbség férfi és nő között.
Mivel a már megkötött szerződésekre nem kell alkalmazni az uniós direktívát, ezért érdemes nemtől vagy biztosítási formától függően eldönteni, hogy mikor kötjük meg a szerződést. Nők esetében december 21. előtt érdemes kockázati életbiztosítást kötni, járadékbiztosítással viszont jó lehet várni az utánig. A férfiak épp ellenkezőleg gondolkodhatnak - kalkulált Nagy Béla biztosítási alkusz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!