Biztonságosabb lesz a fürdőzés: viharjelzőt adtak át a Velencei-tónál (fotóval frissítve)

A Pákozd melletti Szúnyog-szigeten működik az a viharjelző, amelyet rádiókészülékekkel csütörtökön adtak át Gárdonyban, a fürdőszezonra készülve.

Tihanyi Tamás

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szabad vízen tartózkodás alapvető szabályairól szóló rendelet alapján működteti és fejleszti a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon a vihar előrejelző szolgálatot. Ugyanez a rendelet kimondja azt is, hogy a viharjelző rendszer minden év április 1-től október 31-ig üzemel. A viharjelzéseket a Balatonra, a Velencei-tóra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriuma, míg a Fertő-tóra az osztrák burgenlandi tartományi védelmi központ adja ki.



A Velencei-tavon a meglévő két viharjelző állomás láthatósága nem volt megfelelő a tó minden részéről, így új viharjelzőt adtak át csütörtökön a Pákozd melletti Szúnyog-szigeten. Ezzel együtt a Velencei-tó fürdőzői három stabil és mobil fényjelző-viharjelző segítségével tartózkodhatnak a vízen, a vízben. A tavon segélyhívó rádiórendszert építettek ki erre a szezonra, s szintén ma nyolc rádiókészüléket adtak át olyan szervezeteknek, amelyek a tóval kapcsolatban végzik tevékenységüket.

A Velencei-tóból 2011-ben 55 személyt mentettek ki, és öten fulladtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!