Fehérvári Forint a megoldás?

Székesfehérvár - Nem a helyi pénz a megoldás, hanem a helyi összefogás - hangsúlyozta Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének és a Magyarországért Egyesületnek az alelnöke, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagja, akit egy csütörtöki előadásra hívtak meg Székesfehérváron. A helyi pénz témakörét körüljáró előadáson arra keresték a választ, vajon megoldást jelenthet-e egy ilyen kezdeményezés a gazdasági válságra?

S. Töttő Rita

- Helyi pénz nélkül is lendíthetünk a gazdaságon, ez inkább csak egy szimbólum ahhoz, hogy az emberek megtalálják egymás segítését, hogy egymástól veszik a munkát és az árut  - mondta a pénzügyi szakember, aki szerint többféle módon vezethető be  egy ilyen rendszer: papír utalvány formájában a tervezési, a nyomda és a kezelési költségek szinte megegyeznek a pénznyomás költségeivel, használata is a forintéhoz hasonló, csupán kisebb tételről van szó. Elektronikus rendszeren alapuló helyi pénz is kibocsátható, egyrészt plasztikkártya segítségével, másrészt egyszerűen szervereken keresztül, virtuális pénz formájában. Ez utóbbiak költsége jóval alacsonyabb, a nehézség inkább az összefogás rendszerének kialakításában van - vélekedett Varga István, aki szerint Székesfehérváron sem az a lényeg, hogy saját helyi pénzt bocsátanak ki, vagy mondjuk csatlakoznak a Balatoni Koronához, hanem hogy sikerül-e megvalósítani egy olyan összefogást, amelyben jól működhet a rendszer.

A helyi pénz működését egyébként úgy kell elképzelni,  mintha az egy valódi fizetőeszköz volna: a névérték fedezetet bankban tartják, hogy ha esetleg valaki visszaváltaná, legyen rá, gond nélkül megtehesse.  Bármikor visszaváltható, így alakulhat csak ki iránta az emberekben a bizalom - tette hozzá Varga István. Perkovátz Tamás, a Soproni Kékfrankot kibocsátó Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnöke így magyarázta: míg a Kékfrank utalványt használjuk, addig a fedezetként szolgáló forintunk a mindenkori jegybanki alapkamat 0,50 százalékával gyarapszik. Jelenleg évente 6,50 százalék kamatot kapunk. 

Az elnök ennek ellenére kiemelte: a  helyi pénz körön belül nem okoz komolyabb előnyöket egyik vagy másik vállalkozásnak, viszont a körön, tehát az adott településen  kívüliekkel szemben mindenképpen hasznos, hisz ott már nem költhető el.

A Soproni Kékfrank különböző bankjegyein egyébként helyi és országos szinten is ismert, elismert arcok szerepelnek: egyiken Eszterházy Pál, másikon pedig például Liszt Ferenc. Székesfehérváron is izgalmas lenne vitára bocsátani, mely büszkeségeink kerülhetnének egy esetleges Fehérvári Forintra, ám itt még nem tartunk, egyelőre csak felvetődött a kérdés: vajon segíthet-e? Az eddigi tapasztalatok alapján még korai lenne következtetéseket levonni, hisz a gazdaság fellendülése csoda-számba menne, és ezen sajnos a  Kékfrank sem tudott még segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!