Tálcányi ékszer üvegből

Székesfehérvár - Németh Kitty építészként néhány hónappal ezelőtt vágott bele az üvegékszerek készítésébe, s mára szebbnél szebb darabokat alkot. Elárulta, hiányzott életéből az a fajta tevékenység, ami a tervezés mellett a megvalósítás lépéseit is tartalmazza.

Miskei Anita

Németh Kitty neve sok székesfehérvári számára ismerős lehet, hiszen itt élt, a Tóparti gimnázium diákja volt, majd később Budapesten folytatta tanulmányait. Munkája ma is a fővároshoz köti, mégis Lovasberényben, félúton szülei és munkahelye között találta meg otthonát. A szépen felújított épület hátsó szárnyában van műhelye, ahol épületek tervezése helyett kedvére „kézműveskedik”, üvegékszereket készít. Elárulta, ez korábban asztalosműhelyként funkcionált, majd egy keramikus bérelte. Négy éve vásárolták meg az épületet, azóta már Kitty munkaműhelye.

- Tavaly nyáron "találkoztam" az interneten az üvegékszerekkel, s azonnal megfogtak. Arra gondoltam, magam is készíthetnék néhány darabot - mesélte Kitty, majd megmutatta az eddig elkészült ékszereket. (Mondhatom, nem tűnik kezdő alkotásának.) Ez a kedvtelés nagyon jól kiegészíti a tervezői munkámat, mert kreatív ujjgyakorlatként fogom fel, ami oda-vissza hat a gondolataim kifejezési formáira. Ugyanúgy, ami miatt sok éve foglalkozom fotográfusként képalkotással.

Gyűrűk, medálok, fülbevalók sorakoztak a fiókban, amit ezek tárolására készített Kitty. Élénk színű üvegékszerek, zöld, piros, fekete, narancs... Izgalmas színek, formák.

-  Először megtervezem az ékszereket, majd levágom az azokhoz szükséges üveget. Két, vagy többrétegű üveggel dolgozom. A levágott darabokat összecsiszolom, aztán egy olvasztásos technikát alkalmazok, ami közel nyolc órás folyamat. Több mint 800 fokra hevítem az üveget -  melyet megtisztítva tettem be - egy elektromos kemencében, majd nagyon lassan hűtöm le a felolvasztott üveget. A különböző színű üvegeknek más a viszkozitásuk, másként olvadnak, össze kell csiszolni a darabokat. Körülbelül két nap alatt készül el egy tálcányi ékszer, mely néhány medálból, fülbevalóból áll - tette hozzá Németh Kitty.

A kézműves alkotásait már Lovasberényben is ismerik, ugyanis egy nemrégiben megrendezett vásáron bemutatta a legszebb darabokat, hamarosan pedig a „Gombold újra 2.” pályázatán teszi próbára magát. Az érdeklődők Bíborlabor néven találkozhatnak munkáival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!