Mindenki lázasan számol... - A szakszervezeti elnök a várható elbocsátásokról

Dunaújváros - A várható szakszervezeti pozíciókról, a közeledő kezdődő bértárgyalásokról, a kormány elvárásairól és a tervezett elbocsátásokról beszélgettünk Mucsi Zoltán szakszervezeti elnökkel.

Pekarek János

- Csak abban lehetünk biztosak, hogy a szakszervezeteknek sokkal kevesebb jogosítványuk lesz  nyártól, mint volt a korábbi munka törvénykönyve idején! - válaszolta lapunknak az érdekvédők lehetőségét firtató kérdésére Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.  - Sem nyomtatott, sem elektronikus formában nincs még a kezünkben ugyanis a változások pontos, az Országgyűlés által jóváhagyott szövege - jegyezte meg a szakszervezeti elnök.



Mucsi Zoltán elmondta: július elsejétől lép hatályba az új munka törvénykönyve, tehát idő van a felkészülésre, de nem ártana minél hamarabb tisztába jönni a változásokkal. A vasasok mindenesetre a nagy átlagnál jobb véleménnyel vannak az új szabályokról,  mivel elég sokan vannak ahhoz, hogy a vasmű minden nagyobb szervezeti egységében főhivatású, vagy ahhoz hasonló jogállású ember képviselje a szakszervezetet. Igaz, a főbizalmik elveszítették munkajogi védettségüket az új szabályozásban, és a szakszervezetek sem rendelkeznek kifogásolási vagy ellenőrzési joggal.
- A lényeg az, hogy a 2012-es bérmegállapodást még a régi szakszervezeti jogosítványok alapján kell megkötnünk - tette hozzá Mucsi Zoltán. Mint mondta: a vasműben rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, eddig mindig meg tudtak állapodni a vezetéssel a béremelésekről, ha sokszor heves viták árán is.
Ebben az évben azonban számos olyan előírást kell figyelembe venni, mint például a kormány azon elvárása, hogy a dolgozók nettó bére lehetőleg ne csökkenjen. Ebben a fő probléma, hogy a különböző végrehajtási utasítások, elvárások és ajánlások szövege csak ezekben a napokban jelent meg - amíg a vasműben a kollektív szerződés szerint február 15-éig kell megkötni a bérmegállapodást...
- Mi elküldtük a bértárgyalásról szóló levelünket a vezetésnek: most mindenki lázasan számol, próbál tisztába jönni a különböző összefüggésekkel - vázolta a helyzetet a szakszervezetis, utalva arra, hogy még ilyen  körülmények között is, rendkívül feszített tempóban ugyan, de mégsem lehetetlen a megállapodás február közepéig.
Ám tovább bonyolítja a helyzetet a vasműben még decemberben bejelentett, a szellemi munkakörök 15 százalékát érintő létszámleépítés.
- Egy kicsit talán korai volt a bejelentés, hiszen azóta gyakorlatilag nem történt semmi! - állapította meg Mucsi, aki szerint lehetséges megegyezni a létszámcsökkentésről is, ám akkor tessék konkrétan megjelölni, hogy melyik munkakör miért vált feleslegessé? A szakszervezeti elnök úgy véli, hogy a gyári  vezetőknek  is le kell még játszaniuk egymással  néhány mérkőzést az elbocsátásokról szóló érdekvédelmi tárgyalások kezdetéig, mivel nyilván mindenki védeni fogja a maga területét.
- Hallottam, hogy sokan már ezerötszáz fős leépítésről találgatnak, de ennek semmi konkrét alapja nincs! Évek óta fel-felröppen ez az ezerötszázas hír, eddig mindig alap nélkül. A várható elbocsátások mértéke 300-350 ember: ennyit tudunk - így Mucsi.
- Mi azt az álláspontot fogjuk képviselni, hogy ha a szellemi alkalmazottak közül ennyi embert elbocsátanak, akkor  vezetőket   is küldjenek el hasonló arányban, mivel beosztott híján nyilván rájuk sem lesz szükség! - jegyezte meg az érdekvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!