Jó alkalom a leszokásra? A tapasztalatok szerint betartják a törvényt

Szzékesfehérvár - Gondot legfeljebb a tiltó táblák hiánya jelent. A tapasztalatok szerint az emberek elfogadják az új szabályokat.

S. Töttő Rita

A kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervezete már javában végzi a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartatását. Az első két hétben a többi között ellenőriztek 18 egészségügyi szolgáltató intézményt, 16 munkahelyet, 11 közoktatási, gyermekjóléti intézményt, 7 közforgalmi intézményt, 6-6 szállodát és vendéglátóipari helyet.
Pásztor László osztályvezető lapunknak elmondta, hogy jók a tapasztalataik, az emberek elfogadják az új szabályokat, és a legtöbb helyen már most betartják, pedig március végéig nincs büntetés. Két, közforgalmú intézménynél és két munkahelynél találtak szabálytalanságot. Ez azt jelenti, hogy nincs kint feltűnő módon, hogy az épületben dohányozni tilos, pedig a jogszabály előírja.
Néha persze nem egyszerűek a dolgok. Az egyik veszélyes üzemben a szabadban dolgozók melegedőjében volt engedélyezett a dohányzás, ám ott most már nem lehet. Kint viszont biztonságtechnikai okokból nem szabad rágyújtani. Hamarosan a biztonsági zónán kívül jelölnek majd ki dohányzóhelyet.
Pásztor László úgy véli, a szórakozóhelyek forgalomvisszaesése egy negyed, fél év alatt megszűnik. A bevezetett intézkedésnek néhány év múlva lehet igazán pozitív hozadéka. Jelenleg ugyanis évente 30 ezer haláleset vezethető vissza a dohányzásra. A mostani helyzet jó alkalom a teljes leszokásra.

A hatóság rövidített tájékoztatója a törvényről ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!