Így is olcsó? Szemétdíj és ami mögötte van

Székesfehérvár - Sem Mór, sem néhány másik település nem fogadta el a szemétdíj emelésének mértékét. A díjak jóval az országos átlag alatt lesznek így is, a Depónia ügyvezetője pedig jelentős szolgáltatási fejlesztést ígér, olyat, mint a tizennyolcszori zöldhulladék- begyűjtés.

Házi Péter

Az elmúlt hetekben többször is írtunk már a közüzemi díjak emelkedéséről. A lakosság szempontjából nyilvánvalóan nehéz elfogadni a nagyobb áremeléseket, így nem véletlen, hogy a szemétszállítási díjak jelentős emelkedése sokakban felháborodást keltett. Az emelésnek azonban - mint az éremnek - van egy másik oldala is:
- A Depónia Kft. szolgáltatási területén alkalmazott hulladékszállítási díjak - összevetve  az ország más szolgáltatóival  - a legalacsonyabbak között vannak. A fővárosban egy 110 literes kuka egyszeri ürítési díja 2011-ben 579, Dunaújvárosban 446 forint volt, Székesfehérváron ez 282 forintba került. Ez emelkedik most nettó 380 forintra, amivel még így is a tavalyi, közel 400 forintos átlag alatt leszünk 2012-ben - mondta lapunk kérdésére Steigerwald Tibor, a Depónia Kft.  nemrég kinevezett új ügyvezető igazgatója, akinek a számításai szerint  egy átlagos kuka kiürítése 98 forinttal lesz drágább, azaz havi 4-500 forinttal kell többet fizetnünk a szolgáltatásért.
- Szeretném hangsúlyozni, hogy mindezért a többletért a szolgáltatás minőségén is javítunk. Az egyik legnagyobb problémát a zöldhulladék, pontosabban a lomb begyűjtése jelentette. Eddig családi házanként öt Lomb feliratú zsák járt ingyenesen a lakosságnak, amit ráadásul csak ősszel gyűjtöttünk be. Mostantól viszont jelentősen átalakul ez a szolgáltatás, egyrészt nem kell majd a zsákokért sorban állni, ugyanis  a lakóknak kiküldjük azokat a matricákat, amelyeket a saját (legfeljebb 110 literes) zsákjaikra ráragaszthatnak. Másrészt márciustól december elejéig tizennyolc alkalommal szállítjuk majd el a zöldhulladékot, amiért nyilvánvalóan nem kell újabb díjat fizetni - emelte ki Steigerwald Tibor, aki hozzátette, Székesfehérváron bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is, ilyen szintű szolgáltatás nem sok városban van.


Az ügyvezető igazgató az áremelés indokai között említette, hogy szükség van a jelenleg már tizenöt-húsz éves szemétszállító autók cseréjére is, de az üzemanyagárak drasztikus, 23 százalékos  emelkedése is nehéz helyzet elé állíthatja a céget.
Kérdésünkre, miszerint néhány, Fehérvár környéki település nem fogadta el a javasolt áremelést, az igazgató elmondta, ebben a hónapban folytatják a tárgyalásokat az érintett településekkel, ám a szerződés szerint az önkormányzatoknak akkor is ki kell fizetniük a régi és az új ár közti különbözetet, ha azt nem fogadják el. Mindez azonban nem befolyásolja a fehérvári díjakat, nem igaz az, hogy a  fehérváriak fizetnék meg más települések alacsonyabb díját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!