Hej, ha egy bor Finy!

Finy Péter és felesége Finyné Szűcs Henrietta, mindketten kertészmérnökök, akik 2004-ben alapították meg a móri Kecskehegyen a Pontica Pincét. Olyan családi, kézműves borászat szerepelt elképzeléseikben, amely méltó módon szerez érvényt az Ezerjó fajtának és a móri termőhelynek.

Silye Sándor

A minőségi bor megalkotásánál nélkülözhetetlen a kifogástalan alapanyag, míg fontos szakmai szempontok alapján minőségi szőlőtermesztésre és kézműves csúcsborok készítésére kiválóan alkalmas a Pontica Pince. A budapesti Péter és abai felesége összeházasodott, Székesfehérvárra költöztek, és ha már szakmabeliek, nosza járni kezdték a környéket, szőlőművelésre, borászkodásra alkalmas területet keresve. Péternek – a nagyapai birtoknak köszönhetően – Somlón volt földbirtoka, de az túl messze volt a mindennapi munkához.

- Szerencsére jó szívvel, segítő szándékkal fogadtak a móriak, így külön örömöt jelentett számunkra a választásunk. Van elegendő terület, végül a Kecskehegyet választottuk. Sokan nem értették a névválasztásunkat, hiszen Magyarországon divat a pincét a saját, a gazda nevével jelezni. Mi inkább a Pontica név mellett maradtunk, s reméljük, gyerekeink is folytatják majd tevékenységünket – mondta a gazda.

Finyék 2004-ben kezdték móri munkásságukat, a 2005-ös évjáratú késői szüretelésű Ezerjó boruk 2007-ben elnyerte a Mór városa bora címet. Berobbantak hát a fiatalok a köztudatba.Száraz és édes boraik fahordóban erjednek, majd 8 -10 hónapig érlelődnek. Kíváncsi voltam, Péter szerint milyen az igazi finom, vagy ahogy gyerekkorunkban mondtuk: fini nedűjük?

- Számomra az Ezerjó az elsődlegesen finom, vagy nevezhetjük Finy-bornak. Itt Móron minden adottság megvan ahhoz, hogy jó Ezerjók készüljenek. Akár szárazak, akár édesek, mert ez a típus utóbbira is képes. Egyébként mi rendre kései szüretelésű Ezerjókat készítünk, és ez nem azt jelenti, hogy eme boraink édesek, mert a késői szüret alkalmával leszedett szőlőből is készülhet száraz bor. Édes termék pedig a töppedt fürtökből lesz.

Alighanem az is szerepet játszhatott a Fehérváron letelepedő család számára, hogy a Somló-hegyhez hasonlóan száraz borok a jellemzők a móri vidékre is.

- Ez valóban így van, azonosságok és eltérések előfordulnak a két terület között, azonban döntően a hasonlóság miatt döntöttünk a Kecskehegy mellett.

Végül szokásunkhoz híven kértem a borosgazdát, a Finy-borhoz ajánljon valamilyen Finy-ételt is.

- Javaslom a tipikusan móri ételt, az izzasztott káposztát, amihez száraz Ezerjót ajánlok. A hozzávalók: savanyú káposzta, kolbász, parasztsonka, szalonna, darált töpörtyű. Egy tepsibe rétegezve helyezzük a hozzávalókat és megsütjük. Kínálhatjuk főtt vagy sült burgonyával vagy burgonya gombóccal, esetleg kenyérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!