Hol a határ? Mindenki bombanővé szabható néhány kattintással

Ki ne szeretne szép lenni, a fotókon a legtökéletesebb formát mutatni? Ma már a zsírpárnák néhány mozdulattal eltűntethetők, a pattanások kiradírozhatók, sőt az orr és ajkak is átszabhatók - néhány kattintással. A magazinokról pedig tökéletes bőrű, porcelánarcú nők villantanak mosolyt felénk... Mégis hol a határ a retusálásban?

feol.hu

A címlaplányok külön "fajba" tartoznak: bőrük hibátlan, dekoltázsuk álomszép, combjuk hihetetlenül hosszú, fenekük feszes, fogaik vakítóan fehérek... Persze gyakran halljuk, hogy a szépség belülről fakad, ám ebben úgy tűnik, egyre kevésbé bíznak a reklámiparban... Így a szépet is még szebbé, a karcsút is még karcsúbbá varázsolják. Az átlagnő pedig nem tudja felvenni a versenyt, hacsak akkor nem, ha tudomásul veszi, hogy nem a valóságot látja, hanem annak retusált változatát, s ő is túlórázni kezd a számítógép előtt, hogy tökéletesre faragja magát jó néhány kattintással. Mert ma már a digitális technika segítségével  - a képeken legalábbis - mindenkiből szupernő/férfi varázsolható, ha éppen arra van igény...

Igény pedig van, úgy tűnik, a valóságra egyre kevésbé kíváncsiak az emberek: nem titok, hogy a hírességek és a modellek fotóit rendszeresen digitális csiszolással véglegesítik. A retusálás lehet szinte észrevétlen: a színek élénkebbek, egy eltévedt hajszál helyére kerül, egy pattanás eltűnik. De lehet durva is: jelentős súlyfölösleget radíroznak le, vagy éppen gömbölyítik a vonásokat, eltűntetik az összes ráncot és egyéb hibát. Mindehhez a Photoshop szoftvert használják, ez a mai retusáló varázspálcája. "Kijavítunk valamit, aztán valami mást, és ha folytatjuk, hamar eljutunk Barbie babához" - fejtette ki véleményét Hany Farid, a New Hampshire-i Dartmouth College számítógép-kutatási szakértője.
Brit, francia és norvég törvényhozók egy csoportja szerint a retusálás valós probléma; ők azért küzdenek, hogy a digitálisan megváltoztatott képeket megkülönböztető címkével lássák el. Az amerikai orvosszövetség 2011-ben felszólította a hirdetőket és a fotókat felhasználó más csoportokat arra, hogy "lépjenek fel a képek olyan jellegű megváltoztatása ellen, amely a valóságtól elrugaszkodott várakozásokat kelthet" a megfelelőnek tekinthető emberi testről.
Farid szerint sommás eljárás lenne a fotókat egyszerűen két kategóriába sorolni, amint azt egyesek Európában javasolják: nem elég pusztán jelezni, történt-e vagy sem digitális beavatkozás az eredeti felvétel módosítására. Eric Kee dartmouth-i komputerszakértővel olyan számítógépes programot hozott létre, amely ötös skálán jelzi, hogy milyen fokú változtatás történt a divat- és szépségfotókon, az észrevehetetlenül kicsitől az elképesztő mértékű átalakításig. Együttműködésük eredményét a The Proceedings of The National Academy of Sciences akadémiai kiadvány ismertette.

Lapunk egyik fotósa, Nagy Norbert szerint a retusálás kismértékű használata engedélyezhető lehet, amíg az arcon lévő apróbb hibák eltűntetéséről van szó, s amikor ez nem módosítja jelentősen az arc formáját.

- Műtermi fényviszonyok megfelelő beállításával, sminkeléssel elérhető, hogy ne utólag kelljen durván beavatkozni egy-egy képbe, de ez persze költségesebb és időigényesebb, mint utólag a szoftverrel manipulálni a képet - mondta Nagy Norbert.

- A riportfotóra, amivel mi a szerkesztőségekben foglalkozunk, alapvetően nem jellemző a retusálás, főként magazinokban, divatfotózásban használják, a napilapkészítésnél ritkán van rá szükség - tette hozzá.  - Manapság már nem elsősorban a Photoshopot, hanem speciálisan erre kifejlesztett programokat használnak, ahol a szoftver az ideális irányba módosítja a fejformát, a bőrtónust, a bőrpórusokat eltünteti, a szem és száj állását is a legideálisabb helyzetbe hozza. A különféle részletek módosítását több fokozatban is „tudja” a program, ám ha túlzott mértékben használják, porcelánbaba fejű modellek jöhetnek létre.



A retusálásokra bőven láthatunk példát a különféle magazinokban, ahol népszerű színészek, celebek, közéleti személyiségek mutatják szebbik arcukat. Így születnek a meg a tökéletes nők és férfiak. Megjegyezzük, a divatfotókkal teli újságok fiatalok önértékelésére gyakorolt hatásairól is hosszan lehetne beszélni, de az már egy másik téma...

Persze a retusálásoknál is gyakran hiba csúszik a képbe, a manipulációnál bizony kilóghat a lóláb...

Photoshop-bakigyűjtemény a techline.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!