Kicsoda Elie Wiesel?

Budapest – A Fővárosi Bíróság 2012. január 24-re tűzte ki azt a tárgyalást, amelynek felperese Grüner Miklós, alperese pedig Köves Slomó, s amelynek során a bíráknak arról kell dönteniük, hogy Köves, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija megalapozottan állította-e, hogy Grüner történelemhamisító.

Osváth Sarolta

Grüner Miklós budapesti sajtótájékoztatóján pénteken elmondta: rendelkezik az auscwitzi nyilvántartásból kiadott eredeti füzetlappal, amelyen az áll, hogy barátja, Viesel Lázár, akivel együtt raboskodott a 66-os barakkban, 1913. 09. 04-én született Máramarosszigeten. Elie Wiesel pedig abban a dokumentumban, amelyben amerikai állampolgárság iránti kérelmét nyújtotta be, 1928. 09. 30-i születési időpontot jelölt meg. Grüner Miklós és Viesel Lázár túlélték a holokausztot.

Viesel Lázár már Buchenwaldban elkezdte írni a könyvét a koncentrációs táborokban átéltekről. Amikor kapcsolatba került Mauriackal, az irodalmi Nobel-díjas író ösztönzésére befejezte az És a világ hallgat című művét, amely 1955-ben jelent meg jiddis nyelven Buenos Airesben. Később Elie Wiesel a saját nevén megjelentette francia nyelven Az éjszaka címmel Viesel Lázár munkáját zanzásított, rövidített formában. A becsületsértési perben a Grüner Miklóst képviselő veszprémi ügyvéd, dr. Bősze Ferenc elmondta: a bíróság rendelkezésére bocsátott dokumentumegyüttes alapján ténykérdés, hogy ki valójában az a személy, aki Elie Wiesel néven az A-7713 számú egykori auswitzi fogollyal azonosítja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!