Zenével tették teljessé az énekórát

Vál - Rendkívüli énekórát tartott Válban a népszerű, tradicionális zenét játszó Muzsikás együttes, külön az alsósoknak és külön a felsősöknek.

Zsohár Melinda

Kovácsné Darabos Erzsébet pedagógus, szervező nagy sikerről számolhatott be, hiszen  a gyerekeknek kivételes élményt jelentett a Muzsikás-énekóra! Bemutatták hangszereiket, köztük a réges-régi ütőgardont, a bőgőt, megénekeltették az ifjakat, vidám történetekkel tarkították a zenei előadást. Az iskolai fellépés nem került semmibe az intézménynek, az évi 50-60 országjáró állomás költségeit egy nagy olajipari vállalat támogatja.  A Muzsikás együttes repertoárjának alapjai Bartókhoz, Kodályhoz kötődnek, a két népzenegyűjtő és zeneszerző óriásról is mindig beszélnek e találkozások alkalmával. Magáról a népzenegyűjtésről, népdalkincsről is szó esett a népi hangszerek élvezetes ismertetése és bemutatása közben.
 A zenekar tagjai a pedagógusoknak elmondták: szerintük sokkal több énekóra lenne kívánatos az általános iskolában, mert minden készség fejlesztését elősegíti a zene és az éneklés. Rendhagyó óráikat képzeletbeli lagzival fejezték be, arra biztatván fiatal közönségüket, hogy képzeljék magukat a régi falusi mulatságba! A csujjogatással tarkított óra végére a lurkók keze-lába nem állt meg, nagyon élvezték, fegyelmezni nem kellett senkit - számolt be Darabos Erzsébet a sikerről. Az ajándékba kapott könyvjelző útravalója Kodály szavai voltak:  "A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő Semmi mással nem pótolható Zene nélkül nincs teljes ember."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!