Nyugdíjtervezet - hatvan feletti dolgozónak kell versenyeznie a huszonévessel?

Megyei összeállítás - A kormányzat tervezete szerint a nők 40 éves szolgálati ideje után járó kivételével minden korhatár alatti nyugdíjjogosultság megszűnik január elsejével.

Pekarek János

- Sokan keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj fogalmát - kezdte Eisenberg Márton,  a Székesfehérvári Alumíniumipari Szakszervezet vezetője. - A korkedvezményes munkakörökhöz kötődik, nálunk például az öntőkre, és a vasúti szállításban van ilyen. Ezek konkrét munkakörhöz kötődnek. A korengedményes nyugdíjat a cég adhatta. Nekem ennek a megszűnése fáj a legjobban. Miért baj az államnak, ha egy cég öt évre előre kifizeti annak a dolgozónak a nyugdíját, aki a több évtizedes nehéz fizikai munkában elhasználódott, de kirúgni nem akarják?


A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy a versenyszférában egy hatvan feletti dolgozónak kellene versenyeznie a huszonévessel, ami bizonyos fizikai munkakörökben majdnem lehetetlen. Úgy gondolja, átgondolatlan a tervezett szabályozás, és olyanok írták, akik termelőüzemet belülről még sohasem láttak.  A korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatban pedig azt is elmondta, hogy a cégek pluszjáradékot fizetnek az államnak, hogy ezt a kedvezményt adhassák bizonyos nehéz munkakörökben.
- Hozzám is eljutottak a hírek mind az új munka törvénykönyvéről, mind a korhatár előtti nyugdíjakkal kapcsolatban tervezett változásokról - mondta lapunknak Mucsi Zoltán,  az ISD Dunaferr  Dunai Vasmű  Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. - A jövőre nézve semmi kedvezőt nem látok ezekben a nem hivatalos kiszivárogtatásokban. De éppen azért, mert nem hivatalosak, meg kell várnunk, hogy mi lesz az, ami ezekből a híresztelésekből valósággá válik. Különös tekintettel arra, hogy 2012. január elsején életbe lép az új alaptörvény,  amelyben  a korkedvezményes nyugdíjakat a szociális ellátások körébe sorolják.
- Biztos vagyok abban, hogy avatott jogászok ezt a kérdéskört egészen Strasbourgig, az Európai Unió bíróságáig elviszik! Már csak azért is, mert hallottam olyan véleményeket, hogy ez az enyhén szólva célzottnak nevezhető törvényalkotás egyfajta sajátos bosszúként is értelmezhető a 2006-os rendőrrohamokért... Arról nem is beszélve, hogy az egyetemeken az első órákon tanítják azt a tételt, amely szerint szerzett jogokat visszamenőleges hatállyal nem lehet megsemmisíteni! - jegyezte meg a vasasszakszervezeti elnök.
- Ugyanakkor, ha a most elképzelhető legrosszabb variánsból indulunk ki, akkor az látszik, hogy a jövőben nem lesz korkedvezményes nyugdíj. De: lesznek korkedvezményes munkakörök! Azaz változatlanul, legalább még egy évig érvényben lesz az a szakmai jegyzék, amely a mi cégünknél is érvényes, és a fokozott meleghatás miatt nyugdíjkedvezményekre jogosult munkaköröket sorolja fel. Erről a mai miniszterelnöknek tavaly küldött levelünkre kapott válasz is megemlékezik. Ezt a szakmajegyzéket öt éve folyamatosan meghosszabbítják egy-egy évre. Mindezzel együtt rendkívül elgondolkodtató, hogy mi lesz, mi lehet  akkor, ha a már "x" éve nyugdíjban levő ezreknek egyik napról a másikra megadóztatják a nyugdíját?!
- Felháborító a tervezet -  mondta Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnöke. - Persze hivatalosan nem is ismerhetjük, mert az érdekképviseletekkel most sem egyeztetett a kormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!