Marad a 13 kisebbség

FMH - A kisebbségek parlamenti képviselethez juthatnak. Szászfalvi Lászlót, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt kérdeztük.

Tribolt Lajos

- Úgy tűnik, hosszú idő után valamilyen módon megoldódik a kisebbségek parlamenti képviselete...

- Így van. Ez már húszéves probléma Magyarországon. Az új parlament az első alkotmánymódosítással a lehetőséget már megteremtette. Az új alaptörvény elfogadásakor a lehetőség megmaradt, csupán gyakorlati megvalósításra vár. Most dolgozunk a nemzetiségi törvényen, reméljük, heteken belül a parlament elé tudjuk vinni. Reményeink szerint ezt követően, még az ősz folyamán a honatyák elé kerül a választójogi törvény is, ami tartalmazza a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó előírásokat is. Hogy ezek pontosan melyek lesznek, ma még ne kérdezze, most dolgozunk rajta. Az biztos, hogy valamilyen kombinatív megoldás lesz, pozitív diszkriminációt tartalmaz majd. Részben a direkt parlamentbe jutás, részben a szószóló alapján történő képviselet kombinációja várható. Véglegesen természetesen majd az országgyűlési döntés után lehet róla beszélni.

- Említette az imént, hogy készül a nemzetiségi törvény. Mi várható? Marad-e a jelenleg nevesített tizenhárom kisebbség?

- A nemzetiségi törvény is a 13 kisebbséggel számol, ezeket nevezi majd meg a jogszabály. Ugyanakkor valamilyen módon szeretnénk a mainál jobban szétválasztani a 12 klasszikus kisebbség problémáit és a cigány etnikai kisebbségnek a sajátos problémáit. Lesznek a törvényben generális szabályok és néhány speciális jellegű külön szabályozást is tervezünk.

- A cigánysággal kapcsolatban pozitív diszkriminációt tartalmaz majd a törvény?

- Inkább speciális megközelítést. Az ő közösségüket komplex módon kell kezelni és támogatni, elsősorban a felzárkóztatási oldalról kell megközelíteni a gondjaikat. A speciális eljárásokat szeretnénk valamilyen formában a most készülő törvényben is hangsúlyozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!