Hiányszakma és ösztöndíj

FMH - Több új szakma is ki-, illetve bekerült a hiányszakmák és az ösztöndíjjal támogatott szakképzési irányok közé.

Klecska Ernő

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztés és Képzési Bizottság szakképzési irányokra és  arányokra vonatkozó döntéseit ma Pákozdi Szabolcs, a grémium elnöke ismertette a Gazdaság Házában.
A döntést megalapozó vizsgálatot az RFKB tagjaiból álló elemző és képzési szerkezetet megállapító munkabizottság végezte. A vizsgálati eredményeket a szakértők  összevetették a munkaerő-piaci szükségletről készített  kamarai felmérés eredményeivel, illetve a munkaügyi központ munkaerő-piaci adatsoraival egészítették ki.
A szervezet 2011. szeptember 22-ei ülésén meghatározta a hiányszakmákat. Ezek az épületgépészeti rendszerszerelő,  a gépi forgácsoló,  a hegesztő, az ács-állványozó és a  szociális gondozó, kikerült viszont a kőműves. Ösztöndíjas szakképesítés lett az épületgépészeti rendszerszerelő, a gépi forgácsoló, a hegesztő,  az ács-állványozó,  a szociális gondozó,  a kőműves,  a szerszámkészítő,  a géplakatos, a villanyszerelő  és a húsipari termékgyártó. Kikerült idén e listából a bútorasztalos, a lótartó és -tenyésztő,  és az asztalos.
Fejlesztési forrásokból kiemelten támogatott lett 35 szakma, a fejlesztési forrásokból 112 szakma. A rendezvényen elhangzott:  a  212011. számú határozat felhívja az intézményfenntartók figyelmét arra, hogy a  2012/2013-as tanévtől szakmai előkészítő, szakmai alapozó, szakmacsoportos képzést ne indítson azokban a szakképesítésekben, amelyek nem tartoznak a kiemelten támogatott és támogatott szakképesítések körébe.
 - Az elmúlt év tapasztalatai alapján az ösztöndíj bevezetésének hatására megnőtt az érdeklődés a gazdaság által igényelt szakmák iránt. Több szakmában megtöbbszöröződött a beiskolázásra kerülő tanulók száma - hívta fel a figyelmet Dávid Lajos, a megyeri kamara  kézműves-tagozatának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!