Ha tíz férfi van, az már elég

Székesfehérvár - Szent István ünnepén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Jávor Mátyás, a székesfehérvári zsidó hitközség elnöke. A holokauszt-túlélő nyugdíjas mérnök, aki szinte "véletlenül" került Fehérvárra, a borzalmak után sem szakított a zsidóságával.

Klecska Ernő

Az idén 72 éves Jávor Mátyás Kiskunhalason született, s a helyi zsidó közösség tagjaként élte túl a holokausztot. 1995-ben választották meg a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnökének. Elnökként nevéhez fűződik a teljesen leromlott állagú zsidó temetőben található cinterem teljes felújítása, a hozzá tartozó mártír-emlékmű újjáépítése, a temető kerítésének felállítása. Az idős mérnök feleségével otthonos, egy, a belvároshoz közeli  emeletes tömbház alsó szintjén lévő  lakásában fogad.

- Az indoklás szerint az elismerést ön a székesfehérvári zsidó hitközség fenntartása, összetartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapta. Hogy vezetett idáig az útja?

- Én Kiskunhalason születtem. Ötéves voltam, amikor családunkat deportálták, s csak a háború végével tértünk vissza Kiskunhalasra. Ott kezdtem tanulmányaimat a zsidó egyházi iskolában. Az ötvenes években nehéz feladat volt elhelyezkedni. Székesfehérvárra a boldogulást keresve később költöztünk - családunkat Fürst Sándor órásmester hívta ide. 1957-ben érettségiztem a Jáky József Szakközépiskolában, akkor még Út-, Vasútépítő Technikumban, ahol életem legfontosabb alapjait kaptam az ott tanító, kiváló tanáregyéniségektől. Egy ideig Budapesten dolgoztam, de 1960-ban visszatértem Fehérvárra. Később munka mellett továbbtanultam, villamosmérnök lettem  végig beruházásokkal foglalkoztam.
 
- Hogy került kapcsolatba a vallással?

- A zsidó iskolában tanultak örökre megmaradtak bennem, végigkísértek életemben, a legnehezebb időszakban támaszt nyújtottak. A kilencvenes években kedves apósom, Hacsek József volt a székesfehérvári zsidó hitközség elnöke, akivel sokat beszélgettünk arról a kihívásról, hogyan lehet Fehérváron megmenteni a hitéletet, a közösséget. 1995-ben vettem át posztját a hitközség élén, s a mai napig ezt csinálom. Nem könnyű feladat, mi is ugyanabban a cipőben járunk, mint a többi nagy egyház: nem hallgatnak a fiatalok a hívó szóra. Ameddig tudom, addig szeretném is ezt csinálni. Az elmúlt pár évben öt templomba járó hittestvérünk távozott el, s mivel nálunk, zsidóknál egy imádkozáshoz tíz férfi kell, nehéz volt pótolni őket, de idén sikerült. Sikerült többeket meggyőzni arról, hogy ez fontos: itt élünk Fehérváron, s itt nagy és komoly múltja van a zsidóságnak, nem szabad ezeknek a hagyományoknak megszakadniuk. Szerencsére a többi egyházzal is kiváló a kapcsolatunk.
 
- Székesfehérváron és Fejér megyében egykor nagyszámú zsidóság élt...

- 1867-ben avatták fel az egykor a mai Rákóczi út sarkán, a romkert bejáratánál állt templomot, amit sajnos már én sem láttam pompájában. Ez volt a kezdet, mert nálunk egy templom meghatározó. Utána lett zsidó gimnázium és aggok háza is. Sok szép és ismert épületről nem is tudják a fehérváriak, hogy azt a zsidó közösség adta a városnak. Ma ott tartunk, hogy nagyon kevés olyan hittestvér van, aki tehetné, hogy adakozzon, de meg is teszi. A közösségi élet gyakorlatilag Budapestre koncentrálódik. A háború után a hazatérő zsidó fiatalok első dolga az volt, hogy bevonultak a félig romos templomba, és ott házasságot kötöttek. A hitélet tehát rögtön a háború után megkezdődött. A háború utáni első elnökünk Gerőfi Ármin volt, ő sokat tett mindezért. Fehérváron megszűnt az ortodox hitközség, és csak a neológ maradt.

- Hányan maradtak a háború után itt?

- A fehérvári zsidóságból kevesen mentek el a háború után, de voltak olyan közösségek, például a lovasberényi, ahonnan senki nem tért vissza. Háromezer embert hurcoltak el a városból és a környező településekről, közülük alig több mint kétszázan tértek vissza. Több település van a megyében, ahol már csak a temetők őrzik emléküket - félő, hogy még a helyi történelemből is kikopnak a kisebb települések egykori polgárai, akik a polgárosodás idején rendkívül sokat tettek ezekért a közösségekért.

- Régi kérdés, hadd tegyem fel én is önnek! Ki a zsidó? Én például nem tudom az ismerőseimről, csak ha valaki mondja magáról. Vallás vagy származás a zsidóság?

- Az a zsidó, aki annak vallja magát. Vallási szempontból: akinek az édesanyja zsidó. Ezt ketté kell választani. Azoknak a többsége, akik visszajöttek a deportálásból, történetesen Auschwitzból, a koncentrációs táborból, azt mondta, ha az Isten ezt megcsinálta velünk, akkor én nem járok templomba; nincs is Isten. A fiatalok nem ismerik a vallást. Éppen ezért örvendetes, hogy az utóbbi években egyre többen jelentkeznek olyanok, akiknek a szülei vagy egyéb felmenőik zsidók - ez főleg Pesten van így. Sok fiatal keresi az egy időre elveszített zsidóságát.

- Mit szól ön ahhoz, hogy megint az utcán grasszálnak mások Dunába lövését szorgalmazó, zavaros neonáci, nyilas eszméket hirdető alakulatok? Nem félnek?

- Ezt sajnos mindannyian érezzük. Nem hiszem azt, hogy minden csak gyerekcsíny, ami manapság történik, amikor fel van írva például a ravatalozó oldalára, hogy nem kell zsidó kaszinó! Nagyon sokan félnek, nem is alaptalanul. Szerintem inkább az idősebb korosztály szítja ezt a hangulatot. A fiatalabbaknak teljesen mindegy, hogy zsidó vagy éppen katolikus-e valaki. Most legalább tudjuk, ki jön velünk szemben - nem  úgy, mint korábban. Mi nem félünk. Biztos vagyok abban is, hogy mindennek a gazdasági nehézség az egyik fő oka. Az, hogy a zsidókra fogják: ez nem sikerült vagy az nem sikerült, gyerekes dolog. Az én optimizmusom töretlen. Az ausztriai Strasshoffban voltam deportált gyerekként, ott született a húgom és  mint később kiderült,  a feleségem is. Csak azért nem haltunk meg, mert a bombázás miatt nem tudtak a vonattal továbbvinni minket. Én nem arra szoktam emlékezni, hogy ott milyen ínséges és szörnyű volt, hogy dög és hullahegyeken keresztül jöttünk haza kocsival és gyalog, hanem a konyhán dolgozó nagymamám kicsent zsíros kenyerére. Most nagy baj van, de attól nem tartok, hogy még egyszer eljutunk odáig, mint a holokauszt idején. Az Európai Unió ezt nem hagyná.

Életpálya

Jávor Mátyás 1939 május 24-én született Kiskunhalason. 1957-ben érettségizett a Jáky József Szakközépiskolában. Villamosmérnöki diplomát a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Számítógéptechnikai Intézetében szerzett. 1995-ben vette át a fehérvári zsidó hitközség elnöki posztját Hacsek Józseftől. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számvevő és számvizsgáló bizottsága tagja. Felesége Zsuzsa, óvónő aki nyugdíjazásáig egy munkahelyen dolgozott, leánya, Judit tanárnő, fia, Sándor építőipari technikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!