A moldvai csángókat támogatják

Székesfehérvár - Együtt a színpadon Sebestyén Márta és Berecz András. Énekel Nyisztor Ilona és Kovács Krisztián, mesél Csobán Magdolna. A magyar oktatásért teszik ezt.

Szabó Zoltán

A moldvai csángók kirajzása  a Kárpátokon   túlra   az Árpád-házi királyok idejében, akkor kezdődött, amikor még Székesfehérvár volt   az ország központi városa.  Ezért is kap különös hangsúlyt   azt, hogy jótékonysági csángó kulturális  estet  rendeznek  október 4-én, kedden   18.30 órakor a Szent István Művelődési Házban.     A nehéz helyzetben levő   moldvai magyar oktatás   támogatására várnak minden érdeklődőt   a  Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetői és a szervezők.  Az esten ott lesz a szövetség elnöke és ügyvezetője  Solomon Adrián és Hegyeli Attila   is.  A csángó szervezet nemes és támogatandó  célja az archaikus  magyar kulturális kincs és a néphagyományok,   a nyelv  továbbélésének   elősegítése.   A szövetségnek köszönhető, hogy ma már több, mint  2 ezer gyermek tanulhat   magyar anyanyelvén  néhol iskolán belül, de leginkább  csak azon kívül,    44 áldozatkész pedagógus  segítségével.
A jótékonysági esten    szó lesz a csángó ügyről,   lesz   egy kis ismeretterjesztés is, ám   a legfontosabb  mégiscsak a színvonalasnak ígérkező műsor.   Először lép együtt a színpadra  számtalan díja mellett a Magyar Kultúra követe kitüntető címet is viselő Sebestyén Márta  és a Kossuth díjas mesemondó-népdalénekes Berecz András.  A messzi Moldvából is érkeznek vendégek, köztük a legismertebbnek nevezhető csángó énekesnő, Nyisztor Ilona, aztán    Csobán Magdolna, a  pusztinai hagyományőrző,  a népi tréfák, mesék, archaikus  imák kiváló ismerője.   Fellép Kovács Krisztián  is,  a kárpát-medencei  népdalvetélkedő 2009. évi győztese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!