A határon túli kapcsolatokat erősítették

Székesfehérvár önkormányzatának hivatalos delegációja - dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester és Mészáros Attila tanácsnok - keresett fel három határon túli várost, Nagyváradot, Gyergyószentmiklóst és Csíkszeredát.

feol.hu

Október 6-án dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester mondta az ünnepi beszédet Nagyváradon. Másnap a két város vezetői – Ilie Bolojan és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve Bíró Rozália és Róth Péter alpolgármester – ellátták kézjegyükkel azt a szándéknyilatkozatot, mely Nagyvárad és Székesfehérvár jövőbeni együttműködését teszi lehetővé.  A délelőtt folyamán a küldöttség találkozott Szent László városának római katolikus püspökével, Böcskei Lászlóval, illetve megbeszéléseket folytatott a helyi magyar közösség politikai szervezeteinek vezetőivel.

A delegáció még ezen a napon Gyergyószentmiklósra utazott, ahol találkozott Mezei János polgármesterrel és Nagy Zoltán alpolgármesterrel, majd közösen meglátogatták és imát mondtak a várost a 2. világháborúban védő és itt elesett fehérvári honvédek sírjánál.

Október 8-án Csíkszeredán azt a testvérvárosi szerződést erősítette meg aláírásával a két polgármester, amelyet idén március 12-én írtak alá Székesfehérváron. A nap folyamán Csíkszereda kulturális, oktatási és sportinézményeinek vezetői ismertették a delegációval együttműködési elképzeléseiket. Ez a nap a katolikus naptárban Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya ünnepe, az erdélyi látogatás zárásaként a küldöttség tagjai a magyarság legnagyobb Mária-kegyhelyén, a csíksomlyói kegytemplomban szentmisén vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!