Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget?

FMH - A magánnyugdíj-pénztáraknak a hozamgarantált tőke feletti összeget 2011. augusztus 31-ig kellett kifizetniük. Aki nem elégedett, jogorvoslattal élhet.

Klecska Ernő

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat irodáiban jelentős mértékben megnövekedett a magánnyugdíjpénztárakat érintő panaszok száma. Jellemzően a kifizetett a hozamgarantált tőke feletti összeg - köznyelvben reálhozam -  mértékét kifogásolták az irodáinkat felkereső fogyasztók - tájékoztatott Joó Imre vezető hálózati koordinátor.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete által életre hívott tanácsadó április 1-vel kezdte meg működését. A szolgálat munkatársai összegyűjtöttek pár  tanácsot arra az esetre, ha keveselljük az összeget.
Első körben forduljunk írásban panasszal a magánnyugdíjpénztárhoz és kérjünk részletező kimutatást, tételes havonkénti elszámolást a tagsági jogviszonyunk kezdetétől (ajánlott levélben, tértivevénnyel, a levél és a feladóvevény megőrzése mellett). Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a munkáltató eleget tett befizetési kötelezettségeinek és abban sem, hogy a  befizetések megérkeztek-e havi rendszerességgel a nyugdíjpénztárhoz,  kérjünk tételes kimutatást a munkáltatótól.
Ha a kifizetésre vonatkozó nyilatkozattételt követően adatainkban változás következett be, írjunk kérelmet a nyugdíjpénztárhoz és kérelmezzük az adatmódosítás utólagos befogadását. Ha írásos beadványunkra már választ kaptunk a magánnyugdíjpénztártól és továbbra sem tűnik elfogadhatónak a kifizetett összeg, az ügyben kizárólag bírósághoz fordulhatunk.
A pénztáraknak a tagi kifizetéseket  a tag nyilatkozatának megfelelően  a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig, azaz tegnapig kellett teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthattak a kifizetésekre.     
A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tagnak kellett kapni tegnapig, annak is, aki a kalkuláció alapján nem részesült tagi kifizetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!