Meg akarták ijeszteni, végül megölték - 13 késszúrással végeztek Sz. Lajossal

A megyei bíróságon pénteken állt először bíróság elé az a két vádlott, akiket a tavaly február 22-én 13 késszúrással megölt nádasdladányi idős férfi meggyilkolásával vádol az ügyészség.

Kovalcsik Katalin

A vádiratban az áll, hogy az idős férfit előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel ölték meg. A vádlottak padján két harminchat éves ladányi lakos ül. Az első rendű vádlott többször is kért és kapott kölcsönt az idős embertől, tartozik is neki. Nem adta meg a 40 ezer forintot, megharagudott az Öregre, mert egy betörés után őt és a másodrendű vádlottat is kihallgatta a rendőrség, hírbe hozták őket a faluban. A korábbi évben történt betörésnél állítólag 1,5 millió forint tűnt el a bácsi lakásáról, aki a szóbeszéd szerint többeknek kölcsönzött kamatra pénzösszegeket.
Az I. rendű vádlott már a nyomozati szakban többféle vallomást tett, pénteken módosítottal állt elő. Elmondta, hogy napközben jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott - pálinkát, söröket -, este a kocsmában a II. rendű vádlottal találkoztak a meggyilkolt emberrel. Később a barátok, a két vádlott az I. rendű lakására ment, ahol kesztyűt húztak, a bakancsukra zoknit kerestek, a II. rendűnek átadott egy 15 centiméter penge hosszúságú kést, így indultk el Sz. Lajos házához, hogy megijesszék. Bántani nem akarták, tette hozzá a vádlott. A kert felől közelítettek, átmásztak a kerítésen, látták, hogy a férfi a nyári konyhában eszik. Egyikük a lakás felé indult, amikor valahol becsapódott egy ajtó, így a bácsi felfigyelt a hívatlan látogatókra. Az I. rendű vádlott elszaladt, de a barátja kiabálására, hogy ne hagyja sz...ban őt, visszament. Az öreg háttal áll neki az előszobában, mintha ütné őt a barátja, de Sz. Lajos hanyatt esett. A férif ekkor lehajolt hozzá  kezében volt nyitott bicskája, ami szerinte a fröcskölő vértől lett véres, ő nem szúrt , az öregember vállára tette a kezét, hogy lássa, mi baja van. Ekkor a társa, a II. rendű vádlott annyit mondott, még elvágja a torkát, ahogy ez is történt. Az I. rendű ezután berohant a szobába, a szekrényből kirángatott néhány iratot, hogy rablásnak álcázza a történteket, majd távoztak. A Séd patakba dobták a kést, a kesztyűket, majd az I. rendű albérletében elégették a bakancsokat, a ruháikat, és együtt mentek I. rendű lakására, ahol lefeküdtek.
A II. rendű vádlott nem élt a vallomástétel lehetőségével, kérdésekre sem válaszolt, így  felolvasták a nyomozáskor tett vallomását. Aszerint ő ott sem volt, amikor az idős férfit megölték, az I. rendű egy ismeretlen férfivel távozott, aki egy Renaultból szállt ki, majd később visszatért. annyit mondott neki, hogy egy kis gikszer történt az öregnél. Másnap hajnalban keltek, horgászni indultak. A rendőrörség este őriztbe vette a két férfit, azóta előzetesben vannak. 
A  bírónő szembesítette a vádlottakat, mindketten kitartottak az elmondott, illetve a felolvasott vallomásuk mellett. A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!