Kényszerű favágás - lepényfák helyett platánokat telepítenek

Székesfehérvár - Olvasónk felháborodottan telefonált, hogy az uszodánál kivágják a platánfákat. Egyet vágtak ki, a többi lepényfa volt, öregedő, balesetveszélyes.

Kovalcsik Katalin

A városgondnokság illetékeseitől megtudtuk, hogy három hónappal ezelőtt   felmérték a területen lévő fák állapotát, majd amikor a parkolót elkezdte kiépíteni a vállalkozó,  ez ismét megtörtént.  A megvizsgált Gleditsiak, azaz lepényfák 40-50 éves növények, ezek közül kilencet vágtak ki szeptember 12-én. A fák egészségi állapotát vették figyelembe, valamint a parkoló építése során az átvágott gyökerek miatt  volt szükség a kivágásokra.
A helyszínen a városgondnokság szakemberei megállapították, hogy a Gleditsia fasor  a mellette lévő platánfasor miatt  erősen féloldalas lombkoronájú, valamint a teljes fasor enyhén az úttest felé dől. A fák törzsén és vázágain  több helyen is erőteljes korhadás jelei mutatkoztak. A látottak alapján a fasor ifjítását tartották szükségesnek az illetékesek, valamint két beteg fa  kivágást határozták el, amelyet a nyugalmi időszakra terveztek. Az új parkoló és sétány megépítése során azonban az újbóli helyszíni vizsgálatnál az ifjítás helyett a kivágás mellett döntöttek  a szakemberek. Az élet- és vagyonvédelem érdekében vált  szükségessé a kivágás, kaptuk az információt kérdéseinkre.



Amikor olvasónk telefonált, azaz  kedden, szeptember 13-án, egy gnomónia-fertőzöttség miatt 90 százalékban száraz platánfa, és egy 90 százalékban száraz nyárfa, valamint egy, 60 fokban az úttest felé nyúló nyárfa kivágása   okozta a felháborodást.  Ezeknek a fáknak a kivágását hozták előbbre,  hogy a parkoló és az alakuló zöldfelület később ne sérüljön. Nem a parkoló miatt vágták ki az előbbiekben említett fákat, amelyek egy részét pótolni is fogják. A környezetvédelmi irodával   egyeztetnek a szakemberek arról, hogy  mennyi fa kerüljön visszatelepítésre. Az már biztos, hogy négy platán és több cserje is megtöri majd a parkoló egyhangúságát. 
A kérdésre, kinek a tulajdona a parkoló, illetve az adott terület, megtudtuk, hogy a terület eredetileg is közterületi funkciót töltött be, földhivatali besorolása nem változik. A sikeres műszaki átadás-átvétel, használatba  vétel után a parkoló a város tulajdonába és kezelésébe kerül. A városgondnokság munkatársai azt  is közölték tájékoztatójukban, hogy tavaly nyáron egy vihar miatt  a Szabadságharcos és a Schwäbisch   Gmünd utca sarkán, a lámpás kereszteződésnél egy Gleditsia fa törzse kettészakadt, és balesetet okozott. Egy lámpaváltásra várakozó kocsira dőlt rá a letört, már akkor öregedő  farész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!