Hamvak a levegőben: engedélyköteles a légi úton történő szétszórás minden területen

FMH - Egy úrhidai szóbeszéd alapján utánanéztünk, vajon milyen feltételekkel lehet emberi hamvakat elszórni légi úton. A dolog nem egyszerű és engedélyköteles.

Tribolt Lajos

 Olvasónk hívta fel a figyelmünket: úgy tudják, egy úrhidai polgár arról végrendelkezett, hogy hamvait a település fölött szórják szét. Olvasónk úgy gondolja, ezt  nem szabadna megengedni. Megkérdeztük, mi az eljárás ilyenkor.
Először azt néztük meg, milyen előírások vannak a hamvasztás utáni eljárásra. Rönkös József,  a székesfehérvári városgondnokság üzemeltetési vezetője elmondta, a jelenleg hatályos temetkezési törvény csak említi a hamvasztást, mint egy temetkezési formát, ám semmilyen egyéb előírást nem tartalmaz. Vagyis a hamvakat tartalmazó urnát a leszármazott hazaviheti, a hamvakat szétszórathatja, vagy akár a  nyaklánca medáljában is őrizheti.
Megtudtuk azt is, hogy most készül egy új törvény, amely várhatóan megszigorítja a hamvasztás utáni eljárásokat. A fehérvári szakember mindenesetre hozzátette, ő biztosan nem szóratná szét egy település fölött a hamvakat,  erről előbb állásfoglalást kérne az ottani  jegyzőtől.
Az úrhidai hivatalban csak pletykából tudnak az állítólagos végrendeletről, hivatalos megkeresés hozzájuk  eddig nem érkezett.
Megkerestük Almási Ferenc kistérségi tisztifőorvost is. Ő azt mondta, maga a por steril, semmilyen veszélyt nem jelent. Viszont úgy tudja, hogy a hamvak szétszórásához az adott terület tulajdonosának, kezelőjének engedélye szükséges (a  Duna esetében például az illetékes vízügyi szervezeté). A főorvos azt is elmondta, hogy a légügyi hatóság előírásai a lényegesek.
Kérdéseinket így a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak tettük fel, ide  tartozik a légügyi irányítás. Tőlük a következő választ kaptuk: általános szabály, hogy tilos légijárművet felelőtlen, vagy gondatlan módon üzemeltetni úgy, hogy az veszélyeztesse mások életét vagy vagyontárgyait. A minimális repülési magasságok szerint a fel- és leszállás eseteit, valamint a légiközlekedési hatóság engedélyét kivéve a légijármű városok, települések sűrűn lakott területei, vagy szabadban tartózkodó embercsoportok felett csak olyan magasságban repülhet, amelyről kényszerhelyzet esetén a leszállás, vagy a légijármű elhagyása a földön lévő személyek és vagyontárgyaik indokolatlan veszélyeztetése nélkül végrehajtható. Általános előírás, hogy települések felett 300 méternél alacsonyabban repülés nem hajtható végre.
 Ezenkívül figyelembe kell venni az adott település felett elhelyezkedő légtér adottságait, az esetlegesen tiltott és korlátozott légtereket, melyeknek a fentebb leírt általánosnál szigorúbb szabályai vannak.
 A légügyi hatóságnak nem kell bejelenteni minden egyes repülést, és nem kell egyenként engedélyeztetni sem, ezért konkrét repülést a hatóság csak abban az esetben vizsgál, ha vagy általános ellenőrzést tart, vagy pedig bejelentés történt, esetleg más hatóság jelzése alapján folytat vizsgálatot.
 
Kérdésünkre, hogy  az emberi hamvak légi  elszórásának vannak-e szabályai, a következőt válaszolták: a  jogszabály értelmében légijárműből repülés közben tárgyat kidobni, permetezni csak külön jogszabályban meghatározott előzetes engedély birtokában, és az illetékes légiforgalmi szolgálati egység engedélye alapján, vagy annak előzetes tájékoztatása mellett lehet.
 Ennek értelmében emberi hamvak légi elszórására külön hatósági engedély szükséges, ez  nem egyes repülések és szórás végrehajtására, hanem a tevékenység végzésére általában vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!