Veszélyes méhcsípés - versenyben az idővel

Székesfehérvár, Pákozd - Olvasónk kisfiát megcsípte egy méh a megyeszékhely belvárosában. Sürgős segítségre volt szüksége, gyógyszerésztől kapta meg. Hívhatott volna mentőt.

Kovalcsik Katalin

A levél szerint a másfél éves kisfiút a Kossuth utcában csípte meg a méh, az édesanya a Távírda utcai rendelőbe rohant vele, ahol a kartonozóban elutasították, mondván nem tudják ellátni, orvos nem fogad, menjen a  tüdőgondozóba, vagy  gyógyszertárba. Szerencséjükre a gyógyszertár a közelben volt, mert a kisfiú arca már feldagadt,  tűzpiros volt. Az anya a gyermek érdekében nem vitázott a kartonozóban, bementek a gyógyszertárba, ahol Calcium pezsgőtablettát kapott és Fenistil géllel kenték be a csípés helyét. Az anya és a gyermek fél órát töltött a gyógyszertárban, szerencsére nem kapott allergiás rohamot a gyerek, a duzzanat felére csökkent, a pirosság is múlóban volt.   A kisfiú túl volt a veszélyen, de ettől függetlenül a család  panaszt tesz a kórház ápolási igazgatójánál.


Pápai Imre mentőtiszttől kértünk tanácsot, mit tegyen az, akinek hasonló kellemetlenségben van része? 
- A legjobb megoldás, ha mentőt hívnak, és megérkezik a szakszerű segítség - mondta a szakember.  De mielőtt megtörténik a baj, érdemes egy sor dologra odafigyelni. A strandon nem kellene üvegből, dobozból inni, megnézni a szendvicset, mielőtt beleharapunk. A méh, a darázs belerepül, szomjas ő is, és ha a szájba kerül, nagyobb bajt, akár tragédiát is okozhat. Aki allergiás a csípésre, és ezt tudja is magáról,  még jobban vigyázzon. Annál is bekövetkezhet a baj, aki nem allergiás, ha a fejét, a nyakát  éri a szúrás.
- Az emberek nem tudják a darazsat és a méhet megkülönböztetni - mondta  Csík László,  akinek néhanap négyezer méhecske döngi körül a fejét.  Ha megszorul valahol egyikük, akkor böknek. A méh fullánkját ki lehet venni, ha az bent marad, a méreghólyag még pumpál. Körömmel is  ki lehet venni. Ha darázs szúr, az továbbmegy. A belvárosban valószínűleg darázs lehetett, a méhecske nem röpül fölöslegesen. A darázszsúrásnál az is probléma lehet, hogy a darazsak dögökre is járnak, és ha egy ilyen darázs szúr, akkor van baj. A méhecskét az izületes emberek szeretik,  de azt is mondják, hogy a méhészek közt nagyon ritka a rákbetegség, bár ez nem bizonyított. Engem hetente  tíz-tizenöt csípés ér. Vannak házőrző méheim,  ők nagyon mérgesek. Egyébként a belvárosban oduban  is van néhány méhcsalád, én háromról tudok.

A mentőtiszt szerint az a dolguk, hogy ilyen esetben is segítséget nyújtsanak, nyugodtan hívható a 104.  Csík László méhész-tanár tanácsa,  a méh fullánkját ki kell piszkálni, akár körömmel is, a darázs nem hagyja bennünk (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!