Segítség a vízdíj kifizetéséhez

Igar, Budapest - Van olyan település, ahol a szennyvízcsatorna díjával együtt ezer forint körül van egy köbméter víz díja. Az ország hatszáz önkormányzata kap segítséget a vízszámlához.

Házi Péter

A települések  víz- és csatornadíjai között  nagy eltérések lehetnek attól (is) függően, milyenek a víznyerési lehetőségek és mennyire kell a vizet tisztítani. A vidékfejlesztési minisztérium idén is döntött arról, mi az a díjhatár, ami felett segítséget ad a településnek. A 4,4 milliárdos támogatásból több, mint hatszáz település kap támogatást,  azzal a céllal, hogy a lakosság vízdíjterhei csökkenjenek.

 
Tavaly a szennyvízcsatornával nem rendelkező települések esetében a köbméterenkénti 485 forintnál magasabb vízdíjat fizetők, a csatornával rendelkezők közül pedig a 985 forintnál többet fizetők kaptak vízdíj-kompenzációt. Idén maradt a 485 forintos határ, a csatornával rendelkező települések esetében viszont a köbméterekénti 975 forint lett a választóvonal.
Lapunk kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium emailben küldött választ, ami szerint Fejér megyében tizennyolc település nyert összesen 151,2 millió forint támogatást. Ebből Igar  95,1 millió forintot kap. A megye túlnyomó részén szolgáltató Fejérvíz Zrt-nél kérdésünkre annyit mondtak, még nem kaptak értesítést arról, pontosan mely települések nyertek támogatást.

Bognár Jánost, Igar polgármesterét is megkerestük, aki hozzátette,  a nagynak tűnő összeget nem ők kapják,  ezen osztozniuk kell a többi rászoruló településsel. Igar számára nagyjából 3,5 milliós támogatás jut, amit az ammóniás és magas vastartalmú víz szűréséhez szükséges eszközök fejlesztésére fordítanak.
A megye kisebb részén, elsősorban a Velencei tó mellett  szolgáltat a DRV: - A rendelet megjelenését követően a számláinkban már a végleges 2011. évi lakossági szolgáltatási díjakat alkalmazzuk, és megkezdtük a május 20-ig alkalmazott, valamint a véglegesített díjak különbözetének elszámolását - fogalmazott Drescherné Andrea, a cég kommunikációs munkatársa, aki szerint mintegy 60 millió forint az az összeg, amit a cég szolgáltatási területén fekvő Fejér megyei önkormányzatok kapnak.

A vidékfejlesztési minisztériumtól szerettük volna megtudni, pontosan melyik az a tizennyolc Fejér megyei település, amelyek részesülnek a támogatásból.
Ezzel kapcsolatos, másodszor feltette kérdésünkre sajnos azóta sem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!