Több a fogyasztói panasz - együttműködés a kamara és a fogyasztóvédelmi hatóság között

Székesfehérvár - Együttműködési megállapodást kötött a megyei kamara és a fogyasztóvédelmi hatóság. A felügyelőség a jövőben nem mumus akar lenni - hangzott el.

Klecska Ernő

A fogyasztóvédelmi hatóság és a kamara együttműködése többéves múltra tekint vissza. A most aláírt együttműködés fő célja a biztonságos piaci forgalom és a tisztességes piaci magatartás megteremtése, megőrzése és fokozása - szögezte le Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az együttműködésből a kamara, amely  a mainál több hatósági feladatot kaphat, maga is tanul - mondta.
- A hatóság változtat filozófiáján és gyakorlatán, a jövőben nem mumus akar lenni, olyan oktatási és prevenciós eszközöket kívánunk használni, amelyek  a vállalkozásoknak segítenek megismerni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat - tájékoztatott Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. A kamarai együttműködés keretei között a felügyelőség tájékoztatást ad az ellenőrzés gyakorlatáról, az arra való felkészülésről, a jellemző szabálytalanságok elkerülésének,  megelőzésének lehetőségéről.
- Az együttműködés ötlete négy éve született meg - mondta Kirst László, a Fejér Megyei Békéltető Testület elnöke. A szakember kiemelte: a testület, amely határozatait minden esetben elküldi a felügyelőségnek, a vállalkozásoknak, azért hasznos, mert segít kifehéríteni a gazdaságot,  a fogyasztóknak pedig azért, mert biztonságot teremt. A grémiumnak a tisztességes vállalkozók és az etikus fogyasztók érdekeit kell szolgálnia, ami nem könnyű feladat, hiszen az utóbbi években dinamikusan nőtt a panaszos ügyek száma. Tavaly a békéltető testület 372 ügyet zárt le, idén már az első félévben is körülbelül ennyi eljárás indult. Háromszorosára nőtt a banki és a biztosítási szolgáltatók elleni panasz, de a közüzemi szolgáltatókkal szemben is sokan felszólaltak. A megnövekedett feladatok miatt a testület azt tervezi, 14-ről 20-ra növeli létszámát.
 Vári Kovács József ügyvéd, a Fejér Megyei Békéltető Testület elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak  veszélyeztetett fogyasztói csoportok. Ilyenek az idősek és az egészségügyi problémákkal küzdők. Többségük számára ismeretlenek és kezelhetetlenek a mai reklám- és marketingeszközök. Számukra is az a legfontosabb tanács, ne a márkát, hanem a konkrét terméket válasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!