Ki látta az öreg Boule-t? Világgá ment egy póni Csákberényből

Csákberény - Az elkóborolt, elveszett állatokat gazdáik mindig kétségbeesetten keresik. Az viszont elég ritka, hogy egy póni döntsön úgy, világgá megy. Hová indult, nem tudni.

Kovalcsik Katalin

A pónikról általában érdemes tudni, hogy  120 centiméter marmagasságot el nem érő  jószágok,  a kis ló kategória már a 120-144,3 centi közötti  lovakat jelenti. A pónik szívós, kedves  állatok, vannak köztük szabadon élők, másokat málhás teherhordóként foglalkoztatnak gazdáik. A szakirodalom többféle póniról  szolgál információval. Van a shetlandi,  a welshi, az izlandi, a hucul  kisló és még sorolhatnánk a fajtákat. A póni aranyos kis állat, ugyanakkor a legtöbb makacs, önfejű, nehezebb bánni vele, mint egy földhözragadt szamárral.  Ennek ellenére szeretjük, ha lehet, simogatjuk a cirkuszban,  és ha bekerül egy  a családba, boldogok vagyunk.

Ez most nem mondható el a csákberényi Vécsei  családról.
- Él nálunk egy ló, mellé érkezett vasárnap két póni - mesélte Vécsei László  polgármester, akinek a gyermekei sírnak az elcsavargott póni után. -  Azt sem mondhatnám,  hogy magányos volt   Boule, a 14 éves herélt póni.  Volt ismerős ló, póni a társaságában, nem tudni, hogy honvágya támadt, és ezért Perbál, régi lakóhelye felé vette az irányt. Lehet, hogy rossz felé  indult, mert állítólag  látták hétfőn Fehérvácsurgó közelében.
 A fekete lovacska  egy  20 éves kancával érkezett a családhoz, hogy nyugdíjas éveiket töltsék gondozásukban.  Boule feje már őszülőben,  különösebb ismertetőjeléről nem tudni, valószínűleg magányosan lófrál valahol  a határban. Kérik, aki látta, értesítse a családot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!