Visszamondták a Királyi Sétát - döntések a közgyűlésről

A megye és a város együttes ülésének összehívását javasolja a városi önkormányzat, mégpedig azzal a javasattal, hogy ne valósítsák meg a Királyi Séta projektet - jelentette be Cser-Palkovics András polgármester a zárt testületi ülést követően.

Házi Péter

Hozzátette, nem szabad olyan beruházást megvalósítani, amiről nem lehet tudni, mennyi lesz a teljes költsége, ezzel nem szabad veszélyeztetni a város pénzügyi stabilitását. A méltó Nemzeti Emlékhely kialakításáról azonban nem mond le a város, a polgármester bízik abban, hogy a nemzeti emlékhelyekről szóló törvény  végre nemzeti üggyé emeli a királyi bazilika rendezésének kérdését.


A közgyűlés döntött arról is, hogy a led-világítású inda-motívumokkal díszített  tervet valósítja meg a Fő utca rekonstrukciója során.  Elfogadta a testület a tavalyi évet lezáró zárszámadást, s döntöttek arról is , hogy a Nemes Nagy Ágnes leánykollégium összeolvad a József Attila fiúkollégiummal.

 



- A Nemzeti Emlékhely kérdésében még a romok lefedésének szükségességében sincs egységes szakmai álláspont, ugyanakkor senki sem szeretné, ha egy újabb hangárügy lenne a romkert átépítéséből. Ezért is javasoljuk a megyei önkormányzatnak, hogy ebben a formában ne valósuljon meg a Királyi Séta projekt - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette, júniusra intézkedési tervet kell kidolgoznia a projekt elmaradásával kapcsolatban, ami arra is választ keres, mi legyen a projekt miatt elmaradó, ám a város számára fontosnak tartott, Vidámparkba tervezett kalandparkkal. A Királyi Séta projekt részeként kerültek volna ki az utcabútorok  a  másik pályázat segítségével felújítandó  Fő utcára, ezzel kapcsolatos kérdésünkre a polgármester elmondta, a közgyűlés arról is döntött, hogy az utcabútorokra és a növényzetre az önkormányzat biztosítja a többletforrást.
A Fő utca felújítása  a Mezős Tamás-féle terv alapján kezdődhet meg, ennek jellegzetessége az  este-éjszaka világító ledes inda-motívum, ami az Országalmától indul majd ki. Először a régészeti feltárást, majd a vízvezetékek cseréjét kell elvégezni  várhatóan a nyár végén, ezt követően indul maga a rekonstrukció, amit elvileg jövő májusig be kellene fejezni.

 



A közgyűlésen gyakorlatilag csak az intézmények átszervezésének kérdése váltott ki kisebb vitát, Márton Roland (MSZP) szerint nem túl szakmai a döntés, miszerint összevonják a tizenéves lányok és fiúk kollégiumát. Javasolta, hogy a döntésbe kerüljön be az a passzus, hogy a kollégium épületéből idősek bentlakásos otthona legyen. Ezt a közgyűlés nem fogadta el, de a polgármester leszögezte, az ingatlant nem adják el, azt mindenképpen közszolgálati funkcióra kívánják használni.
Juhász László (Válasz) a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a zárszámadás alapján látható, hogy újabb fejlesztési, működési hitelt nem kellett felvennie az önkormányzatnak. Örömmel konstatálta, hogy harminc civil szervezet kapott ingyenes használatba 2016-ig városi tulajdonú helyiségeket.

Szűcs nem veszi át a színház irányítását, bizottság dönt az igazgatóról

A színház irányításával kapcsolatos kérdésünkre a polgármester elmondta, tárgyalt Szűcs Gábor művészeti vezetővel, aki nem kívánja ideiglenesen sem irányítani a teátrumot. A szervezeti és működési szabályzat szerint ugyanakkor igazgató híján a művészeti vezetőnek kellene irányítani a színházat, ebben a helyzetben az SZMSZ mihamarabbi módosítására van szükég. A színház igazgatójának kiválasztásáról döntő bíráló bizottságba a város Brájer Évát és Fertő Lászlót delegálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!