Kerekesszékesek és vakok: ugyanaz az élet, csak máshol van a hangsúly

Székesfehérvár Az országos EsélyNap 2011 fesztivál egyik állomása volt tegnap a Tolnai Utcai Általános Iskola. A fiatalok szemtől szemben találkoztak a hátrányos helyzetűekkel.

S. Töttő Rita

- Ezeket a kis székeket én készítettem szalvéta technikával. Amikor befejezek egy-egy darabot, örülök. Hobbi és munka is ez nekem - magyarázta szűkszavúan, mégis nagy kedvvel  Kovács Apollónia az Értelmi Sérültek Fejér Megyei Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület standjánál, hogy mivel is foglalkozik ő a Gánt-bányatelepi otthonban. Az ott készült színes ékszeresdobozokat, székeket, szalvétatartókat s miegymást az országos  EsélyNap fesztivál székesfehérvári állomásán mutatta be az egyesület.  


- Munkarehabilitációs foglalkozások keretében készülnek ezek a tárgyak, amelyeket egyébként különböző vásárokon szoktunk értékesíteni - árulta el Szabóné Rácz Andrea, aki az egyesületet képviselte a rendezvényen, s persze hozzátette azt is: az  alkotók számára, akik pszichiátriai betegek épp úgy lehetnek, mint különféle fogyatékossággal élők, fejlesztő hatásúak ezek a munkafolyamatok és foglalkozások. A Tolnai Utcai Általános Iskolában a gyerekek sok olyan helyzettel és emberrel találkozhatott ezen a napon, amely és akik merőben eltér az általuk megszokottól. Az esélyórán például a vak  Varga Szabolcs mesélt:
- Máson vannak a hangsúlyok - magyarázta a jogász fiatalember az órán résztvevő fiataloknak, hogyan éli meg a helyzeteket az életben. - Nem azt nézem, ha találkozom valakivel, hogy milyen szép a haja, milyen származású vagy éppen koszos-e a körme. Az alapján döntöm el, hogyan viszonyulok hozzá, hogy tudok-e segíteni neki a munkámmal vagy sem. Segít-e átkelni pédlául a zebrán vagy sem?


Nem sokkal messzebb, egy másik tanteremben pedig Tarsoly Márta, az Alternatív Mozgássérültek Egyesületétől mutatott fotókat a diákoknak arról, milyen sokféle sportot űzhetnek s kerekesszékesek manapság:
- Síelni épp úgy tudunk, mint vitorlázni, búvárkodni, jet-skizni vagy  táncolni, de van rallys és ping-pongos is közöttünk - mesélte az ámuló gyerekeknek, akik kint az udvaron terápiás kutyákkal ismerkedhettek meg.


- Kevesen tudják, hogy léteznek olyan kutyák, akik a sérült emberek életének megkönnyítésén dolgoznak. Ők kilencen ilyenek. Ennek a napnak köszönhetően talán ezek a fiatalok belelátnak a sérültek mindennapjaiba, s felnőve elfogadóbbak lesznek. Ez nem csak szóla, én ezt valóban így is gondolom - hangsúlyozta Csorbáné Szigetvári Melinda, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!