Horthy szobrára gyűjtenek a faluban

Csókakő - Horthy Miklós szobrának felállítására gyűjtenek a faluban. A polgármester szerint alulról jövő kezdeményezésről van szó, amelyet nem gátol az önkormányzat.

B. Kiss László

Az ország első köztéri Horty szobrának felállítását tervezik Csókakőn. A mellszobor költségeinek előteremtését szolgálja az a koncert is, amelyet május 14-én, szombaton rendeznek a faluban. A kezdeményezés helyi fiataloké, a Vértesalja Gyermekei Mozgalom nem bejegyzett szervezett, hanem inkább baráti társaság - mondta el érdeklődésünkre Fűrész György, a település polgármestere. A fiatalok először a magyar  címertörténetben hétszáz éves múltra visszatekintő  kettős, más nével apostoli kereszt felállítása érdekében  kezdtek adománygyűjtésbe. Eközben vetődött fel a gondolat, hogy Horthy Miklósnak is állíthatnának szobrot - mondja a polgármester, aki szerint az önkormányzat nem kíván gátat szabni az alulról jövő kezdeményezésnek, amely számos támogatóra talált a jellemzően nemzeti érzelmű kis faluban. Az elöljáró tisztában van vele, hogy Horthy Miklós megítélésében nem egységes a közvélemény, ugyanakkor  a szoborállítást kezdeményező fiatalok érvelését idézi, akik szerint a kormányzó volt az utolsó a magyar történelemben, aki kiállt  a magyarságért, a magyar érdekekért.
 A kettős keresztet az említett koncert napján, május 14-én állítják fel Csókakőn, az úgynevezett Tordai parkban, a Horthy-szobornak még nincs kijelölve a pontos helye - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!