Gátlástalan tolvajok, kétségbeesett emberek Cikolán

Pusztaszabolcs- Felsőcikola - A szép időt Felsőcikola élte meg, de ma már inkább hasonlít tanyavilágra. A levél, amit olvasónk küldött, nem emiatt íródott, a közbiztonságot hiányolja.

Kovalcsik Katalin

 

 - Végre kijött valaki a Hírlaptól - nyugtázta örömmel Antal  Béláné érkezésünket. - Utoljára jó tíz éve jártak itt, akkor a legrészegesebb lakóval sikerült beszélniük. 
Kedden  egy idős asszonyt, Annus nénit kerestük, akihez hiába kiabáltunk be a kapuból, senki nem jött elő a házból.  Szerkesztőségünk levelet kapott ugyanis Pusztaszabolcsról, az idős asszony lánya írta. Az asszony két fiával él a tanyán, az egyik autista, a másik dolgozik, de megunta, hogy mindenüket ellopják, inkább  felgyújtana mindent.
"Kijöttek az ügyben (mármint a rendőrök, szerk.), felvették a panaszt, mondjuk meg,  ki volt,  de azt bizonyítani is kell. Aki látja, csak utólag mondja, de jegyzőkönyvbe senki nem meri megtenni. Megjött a végzés, ismeretlen a tettes, megszüntették az eljárást, de azóta is naponta történik valami. Most az utolsó csepp:  a füstölőből a szalonnát  vitték el, egy darabot sem  hagytak. Arra kérem az elkövetőket, kis türelemmel legyenek, érik a kertben a 77 éves  édesanyám és  az autista öcsém munkájának a gyümölcse, lesz zöldborsó, krumpli, tök, bab is. Elkeserítő, hogy ez a föld ilyen gátlástalan embereket megtűr, ezekre nem lehet a törvény szigorával lesújtani. Az embert nem veheti körül a sajátjában a nyugalom, hová kellene menekülni?"

- Évekkel ezelőtt az ólban leölték a disznónkat, de nem tudták elvinni,  mert közben hazaértünk - Antal Béláné és a szomszédasszonya,  Hambalgó Istvánné állítja, bizony tűnnek el dolgok. Kiengedték a  csirkéket, másnapra egy sem volt, már fazékban rotyoghattott mind, de a máséban. Ennek ellenére egyikük sem költözne Cikoláról máshová. Volt idő, amikor több család bement Pusztaszabolcsra lakni, de a pusztán ma is körülbelül 170 ember él. Felnőttek, akik eljárnak dolgozni,  a dombra, a fatelepre, vagy a sertésneveldébe, de máshová is busszal, vonattal, s van, aki kocsival. A gyerekeket busz viszi az iskolába. Az   idős ember már  kevés  a tanyán, talán ők a legvédtelenebbek.
- Bajunk az van - mondta Antalné, de látszot rajta, nem ijed meg a saját árnyékától. - A lopások sajnos igazak, van, aki nem a munkából él errefelé.  A vízről lehetne beszélni, az  nem ivóvíz. Nem magas a vízdíj, de ha segítségért megyünk a hivatalba, küldenek a gazdasághoz, onnan  vissza. Így megy  ez évtizedek óta.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott információ szerint Felsőcikoláról  az utóbbi időben két feljelentés érkezett. Elloptak egy utánfutót és egy hegesztő trafót ugyanattól a családtól.  A tanyára inkább az italozó  életmód következményeként előforduló garázda cselekmények, hangoskodások, illetve biztonsági intézkedések szükségessége miatt szoktak rendőrt hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!