Egészségre káros vegyi anyag került a szabadba - ezt szimulálták a gyakorlaton

Pusztaszabolcs - Katasztrófaelhárítási és együttműködési gyakorlatot tartottak szerdán a város vasúti pályaudvarán. A végrehajtásban több hivatalos szerv együttesen vett részt .

Lukács Károly

A gyakorlat során feltételezett helyzet központjában egy akrilnitrilt szállító tehervagon állt, amelynek lefejtő csonkja megsérült. A szimuláció szerint ebbe rohant bele egy tehergépkocsi a pályaudvar közrakodó területén. Az egészségre káros vegyi anyag a szabadba került, a balesetben hat fő szorult segítségre. A gyakorlatot a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte, és mintegy tíz tűzoltóautó és 60 fő vett részt benne. A kárfelszámoló szerveket összevonták a sérültek megmentése érdekében.


- Ez egy összetett feladat és extrém helyzet, amelyet csak teljesen zárt védőruhában lehet megoldani. Minden évben valamilyen speciális feladatkörre koncentrálunk a felkészülés során, tavaly az árvíz volt a téma, korábban radiológiai baleset Paks környékén, idén pedig a veszélyes anyagokra koncentrálunk - mondta Bárdos Zoltán alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. A sérülteket a szomszédos sportpályán felállított gyülekezőhelyre menekítették, amelyet Pápai Imre, az Országos Mentőszolgálat mentőtisztje mutatott be.
 A sátor felállítása a leghosszabb, mintegy három percet vesz igénybe. A speciális járműveink többletfelszerelést és híradástechnikai eszközöket is szállítanak, az érkező szakszemélyzet előkészíti a kórházba szállítást.
Sokan érdeklődtek az eszközökről, ám  remélték: nem lesz rájuk sokszor szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!