Tavaszköszöntő Gorsiumban

Tác-Gorsium - Az idén is készülnek Flora ünnepére Gorsiumban, a régészeti parkban. Április 30-án, szombaton és május 1-jén vasárnap sok programmal várják a látogatókat.

Gábor Gina

 

Érdemes az idén a majális helyett inkább az ókort idéző, tavaszköszöntő  programot választani, ugyanis jövőre nélkülöznünk kell majd Flora ünnepét. Igaz, csak egy év marad ki! A muzeológusok ígérik: kárpótlásul, 2013-ban a megszépült régészeti parkban fergeteges tavaszünnep vár a publikumra.
 - A nyár végén kezdődnek az építkezések  - mondta Nádorfi Gabriella régész, a gorsiumi park vezetője, aki felsorolta, mi mindent valósítanak meg 2013-ra a hatalmas beruházással:  
- Megépül a látogatóközpont, amelyben új állandó tárlat kap helyet, és időszaki kiállítóterem is lesz,  újjávarázsolják a Zichy-pincét, ahol  kőemlékeket mutatunk  be. A római mintára készült régi iroda és raktárépület szintén  megszépül, egyik szárnya látványraktárként működhet. Felújítják a freskós házat, korszerű védőépületet alakítanak ki: a 2. század második feléből és a 3. század első feléből származik az a lakóház, amelynek két, falfestményekkel díszített szobáját is bemutatjuk, továbbá védőépületet kap a lakomaterem és a pince is. Rekonstruáljuk a dél-keleti városfalat, a hozzá kapcsolódó oldaltornyot és saroktoronyot: ez  kilátóként is szolgál majd, onnan beláthatjuk az parkot. Igazi élménnyé válik 2013-tól a látogatás Gorsiumban, annyi lesz a látnivaló...      
 Nádorfi Gabriellától azt is megtudtuk, hogy az idei Florálián a közönséget táblák tájékoztatják majd a készülő beruházás részleteiről.
 Az idén április 30-án és május 1-jén 9-től 18 óráig várják a látogatókat, virágkiállítással és vásárral. Méztermékek, ókori kézművesremekek közül válogathatunk. A kézműves- és múzeumkommunkikációs programokon megismerkedhetünk a római katonai táborok életével, az őslakos  kelták kultúrájával, az ókori vallásokkal, kultuszokkal,  a lakáskultúrával, felpróbálhatjuk a római kori női és férfi öltözékeket. Mindkét napon 11 órakor felidézik Septimius Severus császár  202. évi látogatását, a császár tiszteletére pedig galdiátorjátékot mutatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!