Otthonok a senki földjén - átalakítanák a fogyatékkal élőket gondozó intézményeket

Székesfehérvár - A kormány szándéka szerint a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézményeket átalakítják, az ott élőket lakókörnyezetbe integrálják. Ezt a hírt lapunk is közölte, ám most megnéztük, mi a helyzet a megyében.

Tribolt Lajos

 

Fogyatékosotthont tart fenn Székesfehérvár és Dunaújváros városi, tehát lakókörnyezetben. Van egy értelmi fogyatékosokat ellátó otthona a fővárosi önkormányzatnak Tordason, és  van magánkézben lévő intézmény is Fejér  területén. A megyei ellátás zömét azonban a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmények biztosítják. Fogyatékosokat az önkormányzat integrált szociális intézményének öt otthonában gondoznak.
 - Amíg a többi megyében az idős ellátottak vannak többségben, nálunk érdekes módon a fogyatékosok -  mondja az integrált intézmény igazgatója, Szilasy Katalin.  Alapon kétszáz, Polgárdi-Tekerespusztán kétszázötven, Polgárdi-ipartelepen százhúsz, a vegyes profilú gánti és bicskei intézményben  száz-száz férőhely van fogyatékosok számára. Az otthonok zöme a lakókörnyezettől távol, régi épületekben működik. Egyedül a bicskei van lakott helyen, s annak az 1993-ban elkészült épülete is megfelelő. Ezen kívül a tekerespusztai épült otthonnak, a többi, hasonló feladatot ellátó intézmény viszont nem.

Az igazgatóval a Polgárdi-ipartelepen lévő otthonban beszélgettünk. Ez a gyakorlatlag a  semmi közepén lévő épületegyüttes nem más, mint egy egykori barakktábor, amit valamikor használt a hadsereg és az M7-es építői is.  Az intézmény megtestesíti mindazt, amit a kormányzati szándék  megszüntetni kíván. Három szintű ellátórendszerben gondolkodnak. Az alacsony gondozási szükséglettel rendelkezők önálló, 3-6 fő részére lakhatást biztosító lakásokba kerülhetnének. A második szint a 6-12 fő számára lakhatást biztosító ház, a harmadik pedig az intenzív ellátást biztosító, maximum ötvenfős lakócentrum lenne. Természetesen ez utóbbiak is lakókörnyezetben.
-  Régi szakmai elképzelés az integrálás és a kisebb egységek létrehozása - mondja Szilasy Katalin. Ezt bizonyítja, hogy nekik is van egy lakóotthonuk Polgárdiban, ahol  nyolc gondozottjuk  él.
A gyermekintézményeknél egyszerre lépték  meg megyénkben a lakóotthoni átalakítást. Mára már látszik a hibája is. Főleg az, hogy vannak fiatalok, akiknek nem ez a legideálisabb gondozási forma. Az igazgató asszony úgy véli, a fogyatékosotthonoknál érdemesebb lassabban haladni, és a tapasztalatokat később felhasználni. Valószínűleg a  pénzügyi lehetőségek mellett ez is érvként hatott  a kormányzatra, amikor az országosan  12 ezer férőhelyből első körben 1500 férőhelyet tervez kiváltani 2013 végéig, mintegy hétmilliárd forint uniós forrás felhasználásával.
A szakma arra számít, hogy a pályázatot hónapokon belül kiírják. Kérdés persze, hogy mit tartalmaz majd. Sok apró lépést céloz meg, vagy nagyobb egységek kiváltását? Szilasy Katalin az utóbbinak örülne. Szerinte itt a megyében szakmailag felkészültek az új kihívásokra. A továbbiak attól függenek, hogy a pályázat ismeretében mi lesz a fenntartó megyei önkormányzat szándéka.
A  Polgárdiban  látottak mindenesetre azt sugallják, hogy minél előbb tenni kell az ellátottak érdekében. Hiszen a több évtizede ideiglenesen ott elhelyezettek úgy ragadtak ott, mint a szovjet csapatok az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!