Nyugdíj - Csökken a ügyfélfogadási idő, hogy gyorsabban intézzék az ügyeket

Székesfehérvár - Hétfőtől csak heti két napon lesz ügyfélfogadás a megyei nyugdíjbiztosító igazgatóságon. A cél az, hogy gyorsítsák a már beadott ügyek elintézését.

Tribolt Lajos

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságán az idei januárban és februárban jelentősen megnőtt az ügyfélforgalom.  Különösen a nők kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetősége, az előrehozott öregségi nyugdíj iránti igények, a szolgálati idő elismerési kérelmek adtak feladatot az igazgatóságon dolgozóknak.
Az idén január-februárban 5034 igény vagy kérelem alapján indult eljárás, ebből 1418 ügyet zártak le. Egy évvel ezelőtt az első két hónapban 2239 ügy indult és abból 2090 ügyet lezártak.
 - Az igazgatóság létszáma lényegében nem változott, így az ügyintézők, revizorok leterheltsége elérte, sőt már meg is haladta az elviselhetőség szintjét - mondta Bartucz Sándor igazgató.  - Közben nekünk figyelni kell az ügyintézési időre és természetesen a törvényesség betartására. Az ügyfelek türelmetlensége is érthető, hiszen ők a gyors ügyintézésben érdekeltek. Sokan nem értik meg például, hogy az idén induló nyugdíjmegállapításokra csak a valorizációs szorzókulcsok ismeretében, e hónap végén lesz lehetőség, addig előleget kapnak. A valorizációs szorzókulcsok azok a számok, amelyekkel a régi fizetéseket szorozzák fel. Az 1980-ban kapott összeget például 35,212-vel, az 1990-ben kapottat 13,269-el, a 2000-seket 2,386-al szorozzák.
Sok vitát okoz a nők kedvezményes nyugdíjazása is. Sokan azonosnak vélik a szolgálati időt és a jogosultsági időt. Pedig ez utóbbi szűkebb a szolgálati időnél. Gondot okoz az is, hogy nyilvántartások hiányában nehéz megállapítani a gyermeknevelési ellátások időtartamát. Kétség esetén az igénylő nyilatkozata is szükséges. Emiatt sokan túl bonyolultnak, nehezen alkalmazhatónak tartják a jogszabályt, többen is felvetették az egyszerűsítés szükségességét.

További belső ügyvitelszervezési lehetőségek hiányában az ügyintézés gyorsítása érdekében átmenetileg, március 28-tól augusztus 31-ig az ügyfélfogadás a hétfői és szerdai napokra korlátozódik. Akkor 8-16 óra között várják az ügyfeleket és csak ekkor adnak telefonos tájékoztatást. Egyelőre a próbaszámítási kéréseket sem tudják teljesíteni. Bartucz Sándor az ügyfelek megértését kéri.

Rokkantnyugdíjasok

A kormányzat bejelentette, hogy vizsgálni akarják a rokkant nyugdíjakat. Az országban  339 628, a rendes nyugdíjkorhatárt még el nem érő rokkantsági nyugdíjat kapó él. Fejér megyében 11 336. A Széll Kálmán-terv azt tartalmazza, hogy a rokkantsági nyugdíjat megállapító rendszert át kell dolgozni, hogy sikeresebb legyen a rehabilitáció, és ezáltal csökkenjen a rokkantnyugdíjasok száma. Ma a rokkantság fokát egy bizottság állapítja meg, amelyben minimum lenni kell két orvosnak, egy foglalkoztatási és egy szociális szakértőnek.

További cikkeink nyugdíjügyekről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!