Fűtés: a lakók nyolcvan százaléka fizet a Vásárhelyi úton

Székesfehérvár - Közel három hónapja vette át a Vásárhelyi úti kazánokat a Széphő Zrt. A lakók díjfizetési hajlandósága az első számlák alapján nyolcvan százalékos, ezen azért még lehet mit javítani.

Házi Péter

Tavaly év végén több cikkben is foglalkoztunk a Vásárhelyi úti lakótelep fűtésproblémáival, ahol a magántulajdonú fűtési cég és a lakók között elszámolási vita alakult ki, aminek a végeredménye az lett, hogy a több mint 300 lakás fűtés nélkül maradt a legnagyobb hidegben. Az önkormányzat és a Széphő Zrt. többször tárgyalt a céggel, végül 2011.  január 6-án a Széphő megvásárolta a két fűtőművet.

 


- Azóta közel három hónap telt el, s a történtek alapján több több tanulságot is levonhatunk. Először is azt, hogy a távhő nem kényszer, hanem megoldás, a Vásárhelyi lakótelep jó példa arra, hogy a távhő versenyképes az egyedi fűtési módokkal szemben. Ezt mutatja az is, hogy a lakótelep fűtéséről korábban leválók közül hárman-négyen már visszacsatlakoztak az általunk biztosított fűtésre, mégpedig azzal az indoklással, hogy a szolgáltatás olcsóbb lett, az alapdíjat pedig amúgyis fizetniük kellene - mondta lapunk kérdésére Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a korábbi szolgáltató alapdíjához  képest jelentősen alacsonyabb a Széphő alapdíja. A hődíj némileg magasabb, ám a vezérigazgató számításai szerint összességében olcsóbb lett a fűtés a lakótelepen a korábbi szolgáltató idejéhez képest.
A januári fogyasztás alapján kiküldött számlákat a fizetési határidőt követően a lakótelepen élők nyolcvan százaléka fizette be, ami a város más lakótelepeihez viszonyítva nem a legjobb arány, ám a vezérigazgató bízik abban, hogy a fizetési hajlandóság növekedni fog. A második számlát március 10-én küldték ki, ennek befizetési határideje március 25. Hozzátette, a közös képviselőkhöz eljuttatták a társasházakra vonatkozó szerződéstervezetet, melynek aláírása folyamatban van, reményei szerint ez is növelheti a fizetési hajlandóságot.
Mint Fónad Csaba emlékeztetett,  az épületek külön szabályozhatóvá tételét, a szigeteletlen csőszakaszok többmillió forintba kerülő  szigetelését csak akkor tudják megvalósítani, ha a lakók folyamatosan, rendben fizetik a számlákat. Ez legalább annyira az ő érdekük is, mint a Széphőé, hiszen a szigeteléssel tovább csökkenthető a fogyasztás.
Az egykori  szolgáltató felé fennálló tartozást, vagy éppen az esetleges túlfizetést a Széphő nem intézi, ezen ügyekben  a Stopping Hungária Kft-vel kell felvenniük a kapcsolatot az érintetteknek.

Előzmények:

Már november fölmerült, hogy a szolgáltató elzárja a gázt a tartozások miatt. Részletek itt!

A szerződés aláírásának elmulasztása miatt is a szolgáltatás megszűnését helyezte kilátásba a Stopping. Részletek itt!

A tulajdonos leállította a kazánokat, a lakók birtokvédelmet kértek. Részletek itt!

A Széphő Zrt. megvette a kazánokat, a fűtés újra beindult. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!