Cser Ágnes a kórházban: a kamarai tagság is keresetcsökkenést jelent

Székesfehérvár - A megyei kórház konferenciatermében szakszervezeti vezetők találkoztak, Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke tartott előadást, a szakdolgozók kérdéseire válaszolt.

Kovalcsik Katalin

 

Az elnök asszony előadása előtt a kórház főigazgatója, Csernavölgyi István összefoglalójában ismertette a kórház helyzetét, a jövő elképzeléseit.   Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke előadásában elsősorban  a kötelező kamarai tagsággal kapcsolatos problémákról értekezett a hallgatósággal.
- Az általunk képviselt munkavállalókat nem kérdezte meg az egészségügyi ágazatért felelős államtitkárság, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere arról, hogy akarnak-e kötelező kamarai tagságért  díjat fizetni azért, hogy úgy gyógyítsanak, hogy  ágytálat cipeljenek;  hogy a csökkentett ápolói szakszemélyzeti létszám mellett a műtétes osztályon éjszaka egy nővér vállalja a felelősséget - mondta az elnök asszony. - Ez azért is felháborító, mert a 16 százalékos, egykulcsos  adórendszer bevezetésével a legnagyobb sajnálatunkra nominálisan  is hátrány érte  a munkavállalókat. Ha ehhez hozzávesszük a kötelező kamarai tagság havonta fizetendő díját, akkor  mindenképpen reálkereset-csökkenés sújtja az ágazatot. Akkor, amikor Európában a mi munkavállalóink keresik a legkevesebbet.
Az unióban a kamarai tagság 3-4 országban kötelező, Finnországban ingyenes.  Az elnök asszony a találkozón elmondta,  hogy a szakszervezet úgy látja, felbecsülhetetlenül fontos, hogy az érdekképviselet ott álljon a dolgozók mögött.  Cser Ágnes 2002-ben már egyszer javasolta, és kedden ismét kezdeményezte, hogy a kórház vezetésével, a megyeszékhely egészségügyi bizottságával összefogva végezzék el  az egészségügyben dolgozó munkavállalók  szűrését.
- Az  egészségügyben dolgozók  egészségét kellene megőrizni - folytatta az elnök asszony. - A szakdolgozók jó részének van a 30-40 évi munka után  gerinc- és egyéb más, tartós fájdalmat okozó betegsége.  A javaslatom Fejér megyei indítású  kezdeményezés  lenne, hogy  a terhelhetőségüket, a munkahelyi stresszt miként lehetne  kompenzálni. A megyei kórház  főigazgatójának  bemutatójában először láttam intézményi vezetőtől azt, hogy a fő célkitűzése a betegérdek szem előtt tartása, de ugyanilyen  súllyal esik latba a dolgozói érdek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!